A reînceput conflictul în estul Ucrainei. Zelenski: „Un RĂZBOI TOTAL între Rusia și Ucraina este posibil”

Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi zece au fost răniţi sâmbătă pe linia frontului cu separatiştii proruşi în estul ţării, a transmis armata duminică, potrivit AFP. Conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse oficiale, cel puţin 52 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul anului, comparativ cu 50 anul trecut. În rândul separatiştilor, peste 30 de combatanţi au fost declaraţi morţi începând din ianuarie.

Rebelii au tras sâmbătă asupra unor poziţii ucrainene cu ajutorul sistemului de artilerie de calibru greu şi a lansatoarelor de rachetă şi le-au bombardat cu mine lansate din drone, a precizat armata într-un comunicat. Majoritatea atacurilor au avut loc în regiunea Doneţk, conform comunicatului.

Ucraina este în conflict din 2014 cu separatiştii în regiunile Doneţk şi Lugansk, un război izbucnit la scurt timp după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea şi care a făcut peste 13.000 de morţi. Rusia a afirmat întotdeauna că nu îi înarmează pe separatişti, în ciuda numeroaselor elemente care au arătat că sunt trimişi militari şi sunt livrate arme pentru a-i susţine. După un armistiţiu în mare parte respectat în a doua jumătate a lui 2020 între Kiev şi separatişti, tensiunile s-au amplificat în acest an între Ucraina şi Rusia, în special prin manevre ale Moscovei implicând aproape 10.000 de soldaţi ruşi la frontierele ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că o invadare a ţării sale de către Rusia este posibilă. „O escaladare puternică din partea Rusiei este cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Din păcate, există un astfel de risc„, a declarat el la un forum internaţional la Kiev. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, că un război cu Rusia „este o posibilitate” și că își dorește să aibă o întâlnire de substanță cu Vladimir Putin, relatează Reuters.

Zelenski a fost întrebat la Summit-ul pentru Strategie Europeană de la Ialta dacă într-adevăr s-ar putea ajunge la o situație de „război total” între Ucraina și Rusia, în contextul anexării ilegale a peninsule Crimeea de către Rusia și a războiului cu separatiștii pro-ruși din estul țării.

Cred că un astfel de război ar putea să izbucnească. E cel mai rău lucru care se poate întâmpla, dar există această posibilitate”, a spus Zelenski.

Kievul susține că în urma conflictului din estul Ucrainei au murit 14.000 de oameni din 2014 și până astăzi. Zelenski spune că relațiile cu Statele Unite ale Americii s-au îmbunătățit în ultima perioadă, dar s-a plâns de faptul că Ucraina nu a primit un răspuns clar la solicitarea de a se alătura Alianței Nord Atlantice – o mișcare care cu siguranță ar provoca furia Moscovei.

Nu am primit un răspuns clar în ce privește aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina este pregătită de multă vreme”, a mai spus liderul de la Kiev. El a adăugat și că refuzul de a primi Ucraina „va slăbi NATO și va face jocul Rusiei”.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia s-au intensificat la începutul anului, când luptele din estul Ucrainei au escaladat, iar Rusia a masat un număr mare de trupe la graniță. Atunci, Zelenski i-a cerut lui Putin o întâlnire chiar în zona de conflict.

Sincer, nu am timp să mă gândesc la el (n. red. – Vladimir Putin). Sunt mai interesat de posibilitatea de a ne întâlni pentru a avea o discuție substanțială, nu doar la nivel declarativ, așa cum face cu unele state. În acest moment nu mi se pare că e interesat să rezolve problemele din estul Ucrainei și să încheie războiul”, a adăugat Volodimir Zelenski.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “A reînceput conflictul în estul Ucrainei. Zelenski: „Un RĂZBOI TOTAL între Rusia și Ucraina este posibil”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *