Spread the love

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii a fost adoptat, pe 22 iunie a.c., de Camera Deputaților, forul decizional în acest sens. Astfel, inițiatorul, deputatul constănțean Florin Gheorghe (PSD), consideră că s-a terminat cu lucrările de infrastructură de slabă calitate, fiind introduse mai multe obligații constructorilor.

CITEȘTE ȘI:

S-a terminat cu lucrările proaste de infrastructură? Victorie a lui Florin Gheorghe, în Parlament: perioade minime de garanție pentru lucrările publice. Ce alte obligații mai au constructorii

„De astăzi (miercuri – n.r.) intră în vigoare Legea nr. 163/2016 privind calitatea în construcţii pe care am iniţiat-o şi care cred că va aduce schimbări calitative majore, în special în sectorul construcţiilor realizate din bani publici. A fost un drum legislativ lung, deloc uşor, însă prin dialog cu ministerele, mediul de afaceri, experţi în domeniu, am reuşit să îi conving pe toţi, inclusiv pe colegii parlamentari, că este o lege de care România şi românii au nevoie, o lege care trebuie să pună capăt lucrărilor de proastă calitate şi bătăii de joc pe bani publici!”, a spus deputatul Florin Gheorghe.

În luna iunie, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în iulie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar astăzi ea intră în vigoare. Așadar, potrivit lui Florin Gheorghe, de astăzi construcţiile nu se vor mai realiza ca până acum, în special în privinţa calităţii acestora.

„Pentru prima dată în ultimii douăzeci şi şase de ani, avem o lege care prevede garanţia expresă pentru construcţii civile, care, pentru lucrările de mare anvergură, cele cuprinse în categoriile A şi B, nu poate fi mai mică de 5 ani de zile. Legea aduce, de asemenea, şi alte noutăţi în materie de certificare tehnico-profesională a operatorilor economici, dar şi o actualizare a sancţiunilor, fiind astfel prevăzute amenzi care pot ajunge până la 40.000 de lei. (…) Vreau să cred că de astăzi înainte nu vom mai vedea asfaltări pe timp de ploaie, tavane care cad în şcoli la doar câteva luni după renovare, săli de operaţii în care plouă, diguri luate de prima ploaie sau reţele publice de utilităţi care cedează la prima utilizare”, a mai spus Florin Gheorghe.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *