A început construcția centrelor pentru copiii aflați în grija DGASPC. Țuțuianu: „Oferim un mediu cât mai apropiat de cel familial”

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a efectuat miercuri o vizită de lucru la Murfatlar, unde se construiesc două case de tip familial, pentru copiii cu nevoie speciale aflați în grija DGASPC. Alături de directorul Petre Dinică, Țuțuianu a supervizat stadiul lucrărilor și a transmis ulterior că cele două case vor fi construite în timp util.

„Preocuparea pentru asigurarea unei îngrijiri cât mai bune și integrarea cât mai eficientă în comunitate a copiilor din centrele de plasament din județul Constanța este constantă. Consiliul Județean Constanța, prin DGASPC, a depus, spre finanțare, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, mai multe proiecte. Printre cele care au primit finanțare europeană se numără și cel privind „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul”. În cadrul acestui proiect, la Murfatlar se vor ridica 2 Case de Tip Familial care vor fi construite și dotate astfel încât să răspundă nevoilor copiilor din cadrul centrului menționat și să le ofere acestora un mediu cât mai apropiat de cel familial. Aici, copiii și tineri cu vârste cuprinse între 7 și 26 ani, vor beneficia de un mediu propice pentru îngrijire, asistență, instruire și sprijin în dezvoltarea abilităților de viață independentă și integrare socio-profesională și familială. Astăzi, împreună cu Dinică Petre, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, am efectuat o vizită de lucru în localitatea Murfatlar pentru a vedea stadiul lucrărilor la cele două Case de Tip Familial. Lucrările sunt în curs și, în cel mai scurt timp, copiii din Centrul de Plasament Delfinul se vor muta în casă nouă”, a transmis Țuțuianu.

Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 4,6 milioane de lei, din care peste 90 de mii de lei reprezintă contribuția Consiliului Județean Constanța.

 „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul“ este finanțat prin Programul Operațional Regional 2017/8/8.1/8.3/C/1 Grup vulnerabil copii și care are ca obiective demararea procesului de dezinstituționalizare a copiilor din centrele de plasament de mare capacitate aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Ca și obiective specifice ale proiectului se află construirea a două Case de Tip Familial (CTF) în orașul Murfatlar și reabilitarea, modernizarea și dotarea unui imobil din municipiul Constanța în vederea realizării unui Centru de Zi (CZ).

Consiliul Județean Constanța împreună cu Primăria Murfatlar a identificat, încă din anul 2018, terenul pentru construirea caselor de tip familal. Închiderea Centrului de Plasament Delfinul face parte dintr-un proiect mult mai amplu, realizat cu Banca Mondială și Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție, ce se derulează la nivel național și vizează închiderea centrelor de plasament de mare capacitate. În acest context, Consiliul Județean Constanța, prin DGASPC Constanța, a depus și a primit finanțarea pentru patru  astfel de proiecte, situându-se pe primul loc pe țară la accesarea fondurilor europene pentru construirea caselor de tip familial și a centrelor de zi.

„Procesul de dezinstituționalizare – mutarea copiilor din centrele de palsament în casele de tip familial – înseamnă o mare schimbare față de condițiile oferite de centrele de plasament în sensul că în aceste case de tip familial capacitatea este redusă – maximum 16 copii într-o casă de tip familial, copiii se bucură de un mediu cât mai aproape de cel familial iar posibilitatea lor de a se integra în comunitate este crescută“, a declarat directorul general al DGAPC Constanța, Petre Dinică.

Potrivit directivei europene, în locul centrelor de plasament vor fi construite case de tip familial cu o capacitate de maximum 16 locuri fiecare și centre de zi, astfel încât beneficiarii să fie cât mai aproape de comunitate și de familii din care provin.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *