A început CAMPANIA DE VACCINARE! Primul român vaccinat: Asistenta medicală care a preluat primul pacient cu covid din România

Campania de vaccinare anti-COVID a început duminică, la ora 9:00 în două spitale din Bucureşti şi în alte opt spitale din ţară, dar şi în mai multe state europene.

Prima tranşă simbolică de 10.000 de vaccinuri BioNTtech/Pfizer a fost adusă sâmbătă la Institutul Cantacuzino din Capitală, de unde a fost distribuită în şase centre regionale, inclusiv la Constanța. Peste 3.000 de doze de vaccin anti-COVID au fost distribuite în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului din ţară. Acestea sunt doar pentru prima administrare, iar la data rapelului va pleca de la Institutul Cantacuzino tranşa necesară.

România va beneficia în total de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, urmând să primească săptămânal între 140.000 şi 150.000 de doze. Următoarea tranşă de 144.000 de doze de vaccin este aşteptată în 28- 29 decembrie.

Prima persoană care a fost vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

mihaela anghel
Mihaela Anghel

Cred că a fost cea mai mare emoție… am fost foarte privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată. Eu am primit pacientul în acea dimineață… Nici nu știam cu ce ne confruntăm. Ne așteptam la ce e mai rău, dar ușor-ușor trecem peste. Suntem și noi afectați de pierderea pacienților, de când lucrez aici nu s-au întâmplat atât de multe decese. Nu m-am întrebat de ce am fost eu aleasă… am spus da și am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum. Transmit (scepticilor – n.r.) să deschidă ochii, să se vaccineze, să scăpăm de greutatea asta. Simt și sper să fie sfârșitul acestei pandemii. M-am gândit că în scurt timp reușim să scăpăm de această problemă și că o să fim din nou fericiți, deși fericirea noastră s-a distrus cu acestă pandemie. Nu am stat pe gânduri, pentru că nu vreau ca cei dragi mie să se infecteze și nici eu… Cel mai greu a fost la început, când nu am putut să stăm aproape de familie, am stat izolați și cel mai greu este să stăm echipați așa, pacienții ne recunosc după ochi și ochelari… (…) Vara a fost groaznic, 5-6 ore fără apă, fără aer… Ieșeam, luam o gură de apă 5 minute și intram din nou… (…) Cele mai mari emoții au fost la primul pacient, știam ce să facem, dar nu știam cu ce ne confruntăm…”, a spus Mihaela Anghel, după vaccinare.

Sorin Rugină, primul constănțean vaccinat

Primele doze de vaccin anti-covid au ajuns la Constanța, în această dimineață. În jurul orei 9.30, au început să fie vaccinați peste 150 de medici ai Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Primele doze de vaccin anti-covid au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța în jurul orei 06.30.

Medicul Sorin Rugină, fostul rector al Universității Ovidiu din Constanța, este prima persoană din Constanța vaccinată împotriva COVID-19. Rugină este și coordonatorul campaniei de vaccinare de la Constanța. Astăzi, 60 de cadre medicale din Constanța sunt vaccinate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.