A fost PROMULGAT dreptul la UITARE al supraviețuitorilor de cancer. Bourceanu (PNL): „E dreptul lor la o viață lungă, împlinită, lipsită de discriminare”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc prin care se protejează drepturile foștilor pacienți oncologici de a avea acces la servicii financiare precum orice alt cetățean. Proiectul modifică și completează legea privind drepturile pacientului și prevede că, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente care vizează afecţiunea oncologică, acesta să aibă dreptul de a nu le furniza, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

„Este o lege pe care am inițiat-o în urma unei consultări atât cu reprezentanții asociațiilor bolnavilor de cancer, cât și cu instituțiile din sistemul financiar românesc. Am reușit să generez consens și în ceea ce privește efectele practice, dar și politic – dovadă că a fost adoptată cu un vot unanim. Până la promulgarea acestui act normativ, erau situații în care oameni care au supraviețuit unei maladii care este și așa o încercare cruntă nu puteau să ia un credit sau nu beneficiau de servicii de asigurare din cauza problemelor de sănătate trecute și depășite. Asemenea acte normative sunt peste tot în Europa și, odată cu promulgarea proiectului de către Președintele Iohannis, intrăm și noi în rândul țărilor civilizate care protejează drepturile supraviețuitorilor de cancer”, a declarat senatoarea Nicoleta Pauliuc, ea însăși depășind un diagnostic de cancer pancreatic.

Legea se înscrie în coordonatele Planului național de combatere a cancerului prezentat în februarie 2022, subsecvent planului european în domeniu adoptat în 2021. Concret, în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

Senatorul liberal Pauliuc este inițiatoarea mai multor legi adoptate de Parlament privind bolnavii de cancer. Printre acestea, stabilirea primei duminici din iunie ca Ziua Națională a Supraviețuitorului de Cancer și acordarea de până la 45 de zile libere pentru aparținătorii bolnavilor de cancer care îi însoțesc pe pacienți la tratament, dar și ședințe gratuite de psihoterapie pentru bolnavi. Actul normativ a fost susținut vehement și de senatorul constănțean liberal Septimiu Bourceanu, membru în comisia de Sănătate a Senatului:

„Eu cred că legea inițiată de colega mea, senatorul Nicoleta Pauliuc, la care am aderat și eu ca inițiator, repară o serie de inechități și aduce un echilibru în viața pacienților oncologici și apropiaților acestora. Gândiți-vă că din cauza istoricului lor medical, multe persoane care au supraviețuit cancerului și care se află în remisie pe termen lung se confruntă adesea cu un tratament inechitabil în ceea ce privește accesul la servicii financiare. Adesea ei se confruntă cu condiții restrictiv de mari, deși sunt vindecați de mulți ani, chiar de zeci de ani. Această lege, elaborată în armonie cu planul european de combatere a cancerului, are ca scop nu doar să asigure supraviețuirea pacienților bolnavi de cancer, ci și ca aceștia să trăiască o viață lungă, împlinită, lipsită de discriminare și de obstacole neechitabile”, a spus senatorul Bourceanu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *