„A fost IADUL pe Pământ”! Incendiul masiv din Atena a ars o noapte întreagă. Situl Jocurilor Olimpice antice, amenințat: „După salvarea vieților oamenilor, prioritatea e să ne salvăm istoria”

Incendiul masiv de la marginea Atenei a ars toată noaptea și a distrus sau avariat grav zeci de clădiri, inclusiv locuințe. Din cauza focului, mii de persoane au fugit din casele lor, iar pompierii s-au luptat cu greu să aducă flăcările sub control, relatează Euronews. Grecia se confruntă cu cel mai dur val de căldură din ultimele decenii, cu temperaturi de 45 de grade in unele regiuni.Brigăzile de pompieri au profitat de orele de dimineață ceva mai reci pentru a trimite elicoptere și avioane la altitudini mici care să arunce cu apă peste pădurile arse din jurul Tatoi, la 20 de kilometri nord de capitala greacă, acolo unde peste 500 de pompieri s-au luptat toată noaptea pentru a aduce incendiul masiv sub control. 

Echipajele de la sol au făcut cea mai importantă muncă – s-au luptat cu flăcările de coșmar din pădurile suburbane. Până acum nu am avut pierderi de vieți omenești. Casele vor fi reconstruite, iar pădurea va crește din nou”, a spus premierul Kyriakos Mitsotakis.

Peste 100 de locuințe și spații comerciale au fost avariate grav sau distruse, iar peste 500 de oameni au fost forțați să-și petreacă noaptea la hotel, au transmis autoritățile. Christon Sfetsas, un localnic, a descris noaptea de miercuri drept „iadul pe pământ”. El a fost forțat să-și părăsească locuința din Varympompi, de la marginea Atenei.

Focul de lângă Atena a produs un nor negru de fum care a micșorat vizibilitatea și a dus la restricții pentru locuitori capitalei grece, care au fost sfătuiți să rămână în case și să închidă geamurile, în ciuda temperaturilor extreme, pentru a evita contactul cu particulele toxice rezultate din ardere. Pene de curent sporadice au fost înregistrate în mai multe zone ale orașului, după ce incendiul a distrus mai multe turnuri de transmisie, adăugând o presiune adițională pe rețeaua electrică deja aflată sub o presiune extraordinară din cauza căldurii.

A fost o noapte excepțional de dificilă. Încă mai este multă muncă de făcut”, a spus Nikos Hardalias, adjunct însărcinat cu management de criză și protecție civilă.

Valul de căldură extremă va continua să afecteze Grecia până la finalul săptămânii. Măsurile de urgență vor rămâne în vigoare până atunci – printre ele se includ micșorarea zilei de muncă și a perioadei de funcționare a serviciilor și o monitorizare sporită a riscurilor de incendii. Autoritățile furnizează camere de hotel gratuite pentru toți locuitorii care nu s-au putut întoarce la casele lor din cauza focului. Autoritățile elene au evacuat mai multe sate din apropierea sitului arheologic al Jocurilor Olimpice din antichitate, în vestul Peloponezului, din cauza incendiilor puternice care au erupt în urma valului de căldură extremă care a lovit Grecia și alte țări din regiune. În pericol se află inclusiv monumentele antice, relatează Reuters. Zeci de sate au fost evacuate în apropierea sitului arheologic al Jocurilor Olimpice antice în vestul regiunii peloponeze, iar în jur de 160 de pompieri au încercat să oprească flăcările puternice.

„Facem tot ce putem pentru a salva acest loc sacru. După salvarea vieților umane, prioritatea noastră este să ne salvăm istoria”, a spus și un primar din zonă, Panagiotis Atonakopolous.

Situl arheologice, acolo unde flacăra olimpică își începe călătoria spre orașul care găzduiește Jocurile Olimpice moderne, este una dintre cele mai populare atracții turistice din Grecia. El a mai fost amenințat de un incendiu și în 2007.

Grecia arde de mai multe zile din cauza valului de căldură extremă care a lovit țara și regiunea în ultimele zile. În Atena, mii de oameni au fost forțați să fugă din calea flăcărilor, iar pompierii încă se străduiesc să aducă sub control numărul mare de incendii din toată țara. Temperaturile de peste 40 de grade Celsius și vântul puternic au produs peste 150 de incendii în mai multe regiuni ale țării în ultimele zile.

Este o luptă titanică pe mai multe fronturi. Zilele următoare vor fi și mai dificile”, a spus Nikos Hardalias, care se ocupă de managementul crizei.

Valul de căldură extremă va continua să afecteze Grecia până la finalul săptămânii. Măsurile de urgență vor rămâne în vigoare până atunci – printre ele se includ micșorarea zilei de muncă și a perioadei de funcționare a serviciilor și o monitorizare sporită a riscurilor de incendiu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.