A fost ADOPTATĂ OUG privind reglementarea atribuirii noilor secțiuni de plajă: Sectoarele din stațiunea Mamaia vor fi operaționale în acest sezon

Sectoarele noi de plajă din stațiunea Mamaia vor fi operaționale în acest sezon. Guvernul României a adoptat azi, Ordonanța de Urgență privind unele măsuri de eficientizare a activității turistice aferente sezonului estival 2022. Astfel, pentru sezonul estival 2022, prin derogare de la art. 333 alin. (5) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 57/ 2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, suprafețele de plajă nou create, ca urmare a implementării proiectului „Reducerea eroziunii costiere”, suprafețe ce nu sunt închiriate, pot fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe, anunță Patronatul Marea.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență, operatorii economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor pot transmite Administraței Naționale Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral o adresă prin care solicită încheierea unui act adițional, în vederea utilizării suprafeței de plajă nou creată. Adoptarea acestei ordonanțe reduce impactul negativ exercitat asupra operatorilor economici din sectorul turistic de pe litoralul Marii Negre, iar activitățile specifice sezonului estival se vor putea organiza corespunzător.

Ordonanța de Guvern a fost adoptată ca urmare a solicitărilor adresate de Patronatul Marea Mamaia Constanța, Asociația Patronală Resto Constanța, Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) autorităților centrale și locale.

Încă de la înființarea Patronatului Marea Mamaia Constanța, acestă temă a reprezentat un punct important pe agenda noastră de lucru și suntem foarte fericiți că am reușit să rezolvăm această problemă, atât pentru agenții economici, cât și pentru turiști”, a declarat președintele Patronatului Marea Mamaia Constanța, Sebastian Puznava.

Mulțumim celor care ne-au sprijinit în vederea adoptării acestei Ordonanțe de Guvern: Prim-ministrului Nicolae Ciucă, ministrului Antreprenoriatului și Turismului Constantin Daniel Cadariu, ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, Confederației Patronale Concordia”, au mai precizat reprezentanții patronatului.

Actul normativ inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului permite, doar pentru sezonul estival 2022, ca suprafețele de plajă nou create și care nu sunt închiriate, să poată fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe, cu respectarea prevederilor celorlalte dispoziții legale.

„În urma implementării cu succes a unuia dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din România, care continuă și în prezent, am reușit să creștem suprafața litoralului cu mai multe zeci de hectare de plajă nouă. Prin eforturile colegilor de la @Apele Române, noile sectoare au fost deja intabulate și cadastrate, iar astăzi am aprobat actul normativ care permite închirierea acestor suprafețe către operatorii de plaje. Vorbim despre o soluție temporară, doar pentru acest an. Pe termen lung, ne dorim amenajarea plajelor la standarde cât mai ridicate și am lansat, împreună cu ANAR și Ordinul Arhitecților din România și în colaborare cu Primăria Constanța, un concurs internațional de soluții de amenajare”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

„Litoralul românesc a beneficiat în ultimii ani de un proiect cu un potențial imens de a atrage din ce în ce mai mulți turiști, dar acest potențial a fost umbrit  prin faptul că plajele lărgite nu au putut fi amenajate pentru primirea a acestora. Prin ordonanța de astăzi, oferim o soluție temporară pentru ca activitatea sezonului estival 2022 să se poată desfășura în condiții optime.” a declarat Constantin – Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței, operatorilor economici eligibili pot depune solicitarea în vederea închirierii suprafețelor noi, urmând ca, în maxim 20 de zile, Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral să încheie actele adiționale. Datele de identificare ale suprafețelor de plajă nou create supuse atribuirii directe, precum și valoarea chiriei acestor suprafețe la care se pot încheia actele adiționale, sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *