A doua sărbătoare națională a Eladei, marcată la Constanța cu lacrimi de bucurie și entuziasm. Antoniadis: „Nu s-a demonstrat că grecii iubesc românii sau că românii iubesc grecii, ci s-a dovedit că suntem un singur suflet, de Ziua Greciei, pe pământ românesc”

Grecia sărbătorește „Ziua demnității”, comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă și, pe 28 octombrie, în fiecare an, se organizează parade militare și manifestații cultural-artistice, iar traficul este oprit. De asemenea, orașele de coastă organizează parade navale însă cel mai mult se sărbătorește în Atena și Salonic. În acesta din urmă mai cu seamă pentru că este o triplă sărbătoare: ziua Sfântului Demetrios – patronul orașului, ziua în care a ieșit de sub dominația otomană și nu în ultimul rând, Ziua marelui NU!

Pentru Grecia această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importantă morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate. Cu aceasta ocazie, în Constanța, Uniunea Elenă din România şi Comunitatea Elenă „Elpis” au organizat un serviciu religios și două reprezentații de excepție, în premieră pe scena Teatrului Național de Opera și Balet „Oleg Danovski”.

Sâmbătă, a avut loc un concert extraordinar de harpă antică, în cadrul căruia au fost interpretate creații ale marilor compozitori Sergei Rahmaninov, George Enescu, Theodoros Matoulas, Manuel de Falla și John Thomas, iar ziua de duminică a marcat un spectacol extraordinar cu participarea Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și a Ansamblului Kymata al Comunității Elene Prahova.

Despre aceste două prestații culturale, președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, susține că au reușit două aspecte: scoaterea la iveală a sincerei aprecieri, dezvăluită prin lacrimile de bucurie ale oamenilor prezenți și înfrățirea greaco-română în orașul care a reușit și de această dată să îl umple pe Antoniadis de recunoștință și împlinire de sine, la intersecția organizării sale cu publicul, pe sunetul pătrunzătoarei și unicei muzici grecești.

CITEȘTE ȘI:

Grecii din Constanța se pregătesc pentru manifestări grandioase, de „Ziua Marelui NU!”

„Cea mai mare satisfacție este să citești în ochii și chipul cuiva bucuria. Nu acea bucurie indusă, ci aceea pe care sentimentele și sufletul o scot la iveală! Nu există bucurie mai mare ca aceea când auzi aplauzele prelungite în care mâinile și palmele se mișcă în alt “dans”, altul decât …Plenara Partidului. Abia atunci simți că nu trăiești degeaba! Ceea ce am văzut sâmbătă și duminică în sala Oleg Danovski a fost o dezlănțuire a sentimentelor, un semnal că încă nu este pierdut totul, că mai avem scăpare din frustrări acumulate ideologic sau mental, că putem simți măcar pentru un timp relativ scurt că se poate! Se poate să fim oameni, mai avem sentimente, suntem avizi să ne împărtășim prin cântec, muzică și dans în lipsa altor instrumente pe care încă democrația nu le-a creat după sufletul și asemanarea noastră. Am simțit că relațiile interumane au încă punțile necesare să ne apropie, indiferent de rase și religii, am văzut că s-a întrezărit că avem încă “scăpare” din ghearele anostului anonim al canapelei de acasă sau ascunși în spatele tastaturii! S-a dovedit că acest oraș de suflet pentru noi se poate ridica prin voință și sunt mulți poate, încă în umbra, cei care sunt dornici să ajute! (…) Nu s-a demonstrat că grecii iubesc românii, nu s-a demonstrat că românii iubesc grecii, ci s-a dovedit că suntem un singur suflet, lucru demonstrat de Ziua Greciei pe pământ românesc, trăită cu suflete alăturate, atunci când spunem lucrurilor pe nume fără să ne ascundem după “cireș”! S-a dovedit pe deplin că Uniunea Elenă din România nu este doar o entitate de sprijin pentru greci, ci este cea care militează și aduce bucurie sau speranță pentru cei mulți, cei care trăiesc pe acest pământ, în această patrie: România! De asemenea, nu contează orașul, nu contează omul căreia i se adresează. Personal, sunt mândru că în acest oraș sunt OAMENI în adevăratul înțeles al cuvântului, oameni care au înțeles mesajul și care trăiesc intens cu și lângă mine. (…) În concluzie: România, ești patria noastră! Grecia, ești patria de suflet!”, a spus Anton Traian Antoniadis. 

La evenimentele de sâmbătă și duminică au participat mai multe personalități locale, precum primarul municipiului, Decebal Făgădău sau mai mulți parlamentari, dar și președintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol.

CITEȘTE ȘI:

Comunitatea elenă Elpis Constanța, la festivitățile pentru Ziua Armatei Române. Antoniadis: „Românii de etnie greacă își cinstesc țara și sunt gata să se jertfească pentru ea!”

Uniunea Elenă din România i-a conferit marelui actor constănțean, cu origini grecești, Jean Constantin, titlul de membru de onoare post-mortem. De asemenea, comunitatea elenă Elpis Constanța a adresat la începutul acestui an o scrisoare către Primăria Constanța, prin care a solicitat și a primit votul consilierilor locali pentru ca o stradă  din apropierea Mării să poarte numele marelui actor.

CITEȘTE ȘI:

Comunitatea elenă Elpis Constanța se întoarce cu fruntea sus de la Festivalul Elenismului. Antoniadis: „Peste tot suntem întâmpinați cu căldură și oamenii simt împreună cu noi fiorul, emoția și bucuria de a trăi!”

După prăbușirea frontului francez în iunie 1940, Italia condusă de liderul fascist Benito Mussolini începe, prin provocări continue, să pregătească atacul împotriva Greciei. Visul dictatorului italian de revigorare a Imperiului Roman nu se putea realiza fără încorporarea creatoarei civilizației: Grecia. În timp ce Adolf Hitler defila prin Europa, Mussolini își concentra atenția asupra bazinului mediteranean. În noaptea de 27-28 octombrie 1940, ambasadorul Italiei la Atena sosește în casa din Kifissia a primului ministru elen, Ioannis Metaxas, prezentând un ultimatum prin care guvernul italian cerea să i se permită armatei italiene să intre în Grecia și să ocupe poziții strategice. Pretențiile Italiei erau formulate în așa fel încât să fie sigură că Grecia le va refuza. De altfel, lucrul acesta s-a văzut și din graba cu care armata italiană a început să atace granița Greciei cu Albania, înaintea expirării termenului de trei ore care fusese acordat. Răspunsul negativ a fost dat de primul ministru Metaxas, prin următoarea frază intrată în istorie: „Deci aceasta înseamnă război!” Dorința grecilor de a rezista a putut fi rezumată într-un singur cuvânt: Οχι (Ohi), „Nu” în limba greacă. După numai câteva ore, armata italiană a declanșat atacul împotriva Greciei din bazele deținute în Albania.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*