A 53-a ediție a Sesiunii PONTICA, la final: 120 de participanți din șase țări, peste 100 de comunicări științifice

În perioada 14 – 16 octombrie 2020, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța s-a desfășurat, în format online, A 53-a Sesiune Științifică Internațională Pontica. Deschiderea oficială a avut loc în data de 14 octombrie, iar comunicările științifice au fost susținute în zilele de 15 și 16 octombrie. Despre modul cum s-au desfășurat, deschiderea oficială a sesiunii și susținerea comunicărilor științifice, au făcut scurte mențiuni directorul instituției și moderatorii secțiunilor.

„Sesiunea Științifică Internațională Pontica este o manifestare științifică renumită atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Această sesiune s-a desfășurat, fără întrerupere, din anul 1967 până în prezent, fiind una dintre cele mai longevive sesiuni științifice din România. La acest eveniment științific, la care participă oameni de știință din țară și de peste hotare, sunt prezentate cele mai importante descoperiri arheologice din Dobrogea, iar marea majoritate a comunicărilor au ca temă subiecte referitoare la istoria Dobrogei, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre. Marea majoritate a comunicărilor susținute la sesiune se regăsesc, în anul următor, în paginile celor două reviste științifice ale muzeului: Ponticași Analele Dobrogei. În acest an pandemic, am decis să organizăm sesiunea științifică online. Dacă inițial ne-am gândit că numărul participanților va fi mai mic, comparativ cu anii trecuți, ulterior am fost plăcut surprinși de numărul foarte mare al celor înscriși la sesiune: peste 120 de participanți din: România, Austria, Franța, Bulgaria, Polonia și Republica Moldova, cu peste 100 de comunicări științifice. După deschiderea oficială a manifestării, eu am prezentat Activitățile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în anul 2020, iar Constantin Băjenaru a vorbit despre cercetările arheologice preventive în județul Constanța. Dna Livia Buzoianu a prezentat volumul publicat de MINAC în memoria Mariei Bărbulescu: VARIA EPIGRAPHICA ET ARCHAEOLOGICA, Pontica 52, Suplementum 6, iar Cristina Talmațchi a prezentat catalogul bilingv al expoziției temporare realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României din București și cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea, expoziție intitulată: Mixobarbarii din Dobrogea în contextul lumii bizantine (secolele VI – XIII). După vernisarea acestei expoziții, am vernisat o altă expoziție temporară dedicată sculptorului George Culea, fost angajat al muzeului nostru pe funcția de restaurator în piatră. Mulțumiri participanților la sesiunea științifică și mulțumiri tuturor colegilor care s-a implicat în organizarea acestei manifestări științifice inedite, pentru noi”, a spus directorul MINAC, Sorin Colesniuc.

pontica 3

Dr. Lavinia Dumitrașcu și Oana Grigoruță au fost moderatori la secțiile Istorie Modernă- Contemporană și „Analele Dobrogei” la Centenar. Modernitate și Contemporaneitate în Dobrogea:

Au fost prezentate 16 comunicări științifice privind istoria națională și istoria Dobrogei. Între participanți și un cercetător din Republica Moldova. Comunicările științifice susținute de istorici – cercetători din muzee, universități, arhive, biblioteci din Constanța, Sibiu, Craiova, Târgu Jiu – au avut și auditoriu online, istorici și iubitori de istorie care nu au susținut comunicări, dar care si-au exprimat dorința de a participa. Sărbătorirea Centenarului revistei MINAC „Analele Dobrogei” a cuprins comunicări privitoare la evenimente, personalități  și instituții din Dobrogea secolelor XIX-XXI și, bineînțeles, la „Arhiva Dobrogei” și continuatoare sa, „Analele Dobrogei”. Comunicările au adus informații noi, inedite, puncte de vedere deosebite, care au incitat la discuții”, a precizat Lavinia Dumitrașcu.

pontica 1

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.