Spread the love

Proiectul de lege privind instituirea Zilei limbii elene este inițiat de deputatul din partea minorităților naționale, președintele Uniunii Elene din România, Dragoș Gabriel Zisopol, și instituie în acest sens data de 9 februarie, ziua comemorării poetului național grec Dionysios Solomos. De altfel, 9 februarie este Ziua Mondială a limbii elene.

„Se promovează rolul îndeplinit de limba elenă de-a lungul secolelor, limbă care a contribuit și contribuie esențial la consolidarea atât a civilizației europene, cât și a celei mondiale. (…) Limba greacă reprezintă nu numai singura limbă europeană ce are mărturii scrise de peste patru milenii, nu doar limba în care s-au scris opera nemuritoare, ea reprezintă un întreg tezaur de simboluri, de filosofie, fără de care este greu să ne imaginăm Europa de azi”, se arată în expunerea de motive a lui Zisopol.

Pe de altă parte, Parlamentul României a adoptat legi care statuează zilele limbilor materne pentru anumite minorități, cum ar fi Ziua limbii tătare (5 mai), Ziua limbii cehe (28 septembrie), Ziua limbii maghiare (13 noiembrie) sau Ziua romilor (8 aprilie). De asemenea, în prezent în Parlament se dezbate proiectul privind instituirea Zilei limbii macedonene, așa cum TOMIS NEWS relata recent.

CITEȘTE ȘI:

Ziua limbii macedonene? Parlamentul la un pas să adopte 8 decembrie drept ziua limbii acestei minorități

Inițiativa președintelui Uniunii Elene este salutată și de președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis.

„Vorbim despre Ziua limbii elene, așadar unii ar spune că ar fi un soi de Ziua Pământului, alții că este Ziua vieții… nu știm exact, este cert însă că este limba care a dat civilizația, dezvoltarea, democrația, științele exacte și nu numai! Ca român care simte sau are o parte consistentă din ADN și grecesc spun că ar fi păcat să nu o cinstim așa cum se cuvine, așa cum recunosc că din miile de limbi vorbite îmi sunt dragi deopotrivă româna și greaca! În momentul acesta, este clar că orice limbă vorbită sau scrisă în plus este o valență a individului, deschiderea către orizonturi noi fiind acum facilă pentru fiecare dintre noi și concluzionez în această notă: să profităm de oportunitățile pe care le avem, ca să ne bucurăm de multiculturalismul dobrogean și național, să sărbătorim limba greacă în „panteonul” mozaic al națiunii române, care ne iubește cum o iubim și noi pe ea!”, a spus Antoniadis, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul deputatului Zisopol a fost adoptat de Senat pe 29 mai a.c. și, în prezent, este în dezbaterea Camerei Deputaților, unde termenul pentru depunerea amendamentelor expiră vineri, 8 iunie, iar raportul comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale trebuie emis până pe 14 iunie. După toate probabilitățile, forul decizional va adopta acest proiect de lege.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *