80 de ani de la DEPORTĂRILE sovietice. Mateescu (AUR): „Din amintirea trecutului nu vrem să învăţăm să ne educăm noua generaţie”

La împlinirea a 80 de ani de la valurile deportărilor staliniste din iunie 1941 și la 31 de ani de la mineriada din Piața Universității, senatorul constănțean al AUR, Sorin Mateescu, a avut marți o declarație politică în Parlament:

„Am urmărit cum în ultimii ani, evenimentele din anii ‘40 respectiv anii ‘90 sunt amintite doar ca şi comemorări populiste sau  acţiuni de imagine a diferitelor instituţii ale statului român sau aşa-zişilor politiceni actuali de stânga sau de dreapta. În schimb, din amintirea trecutului nu vrem să învăţăm să ne educăm noua generaţie. În această declaraţie politică o să fac un remember în special pentru colegii mei senatori de la USR-Plus şi pentru anumiţi politiceni de viziune progresistă şi anti-discriminare de la PNL şi PSD care ne-au reamintit de tragediile Holocaustului asupra populaţiilor evreieşti din Europa celui de al doilea război mondial, dar au uitat de Holocaustul românesc din Bucovina de Nord şi Basarabia. La fel cum au uitat şi de protestele anti-feseniste şi anti-comuniste din Piaţa Universităţii din vara anului 1990.

Aş vrea să le reamintesc colegiilor mei, în special şi doamnei Preşedinte Anca Dragu, că se împlinesc 80 de ani de la deportările masive ale populaţiei româneşti, mai ales a intelectualilor români din Bucovina de Nord, Bugeac, Herţa, Barasabia şi Transcarpatia (parte a Maramureşului istoric pierdut de noi in 1919 în detrimentul Ceho-Slovaciei şi ulterior Ucrainei sovietice). Deportări dramatice a sute de mii de familii româneşti în Gulagul siberian rusesc, despre care nu am văzut nici o reacţie publică la nivelul Preşedintelui Senatului şi a majorităţii senatorilor de la USR-Plus, PNL şi PSD.

Dacă nu s-ar fi împlinit 80 de ani de la aceste tragedii aş mai fi spus că sunt şi alte evenimente de o importanţa mai mare, dar drama a milioane de concetăţeni  de ai noştri, despre care nu se învaţă în sistemul educaţional patronat de către domnul Sorin Câmpeanu, mi se pare  un genocid şi o palmă dată memoriei acestei naţiuni. Înainte de a comemora Holocaustul altor popoare, ar trebui să avem o reacţie asupra a TRAGEDIEI DIN 1941 îndreptată asupra bunicilor şi părinţilor noştri din Bucovina de Nord, Herţa, Transcarpatia şi Basarabia !

Pentru colegii mei progresişti şi reformatori, care vorbesc de  “Salvaţi Româniaîn însemnele lor electorale, le readuc aminte evenimentele unde cei care s-au sacrificat şi nu au uitat că sunt români pentru ca dumnealor să-şi permită să facă politica parlamentară în ultimii ani:  între 13-15 iunie 1941, echipe formate din doi-trei militari înarmaţi şi lucrători ai securităţii sovietice (NKVD,viitorul KGB) bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii, proprietarii de fabrici, intelectualii sau preoţii din oraşele Bucovinei (tip Cernăuţi sau Storojineţ) sau satele mândre din această regiune uitată de noi, precum şi din Chişinău, Herţa, Orhei, Hotin, Tighina, Bălţi, Soroca şi alte oraşe şi comune din Basarabia. Deportarea din aceste localităţi s-a făcut cu vagoane de vite în Siberia şi Kazahstan. Listele cu deportați au fost făcute de NKVD pe bază de delațiuni, conform rapoartelor păstrate în arhivele serviciilor de informaţii britanice şi americane ale vremii, ținându-se cont de pregătirea și activitatea capului familiei, de averea sa și de faptul că a colaborat cu administrația românească interbelică. Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie, la ora 2:30, și a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940 şi a durat până în 15 iunie 1941, fiind prima etapă dintr-un lanţ de deportări ce vor continua şi după război şi în Transcarpatia şi Bugeac până în anii’ 60-70.

50 de ani mai târziu, o altă dramă încă nerezolvată de justiţia românească, se întâmplă. Este vorba de manifestaţiile din 13-15 iunie 1990 înăbuşite în sânge de intervenţiile minerilor chemaţi manipulator de ultimul Preşedinte neo-comunist al României, în persoana lui Ion Iliescu. Putem spune că Ion Iliescu este “părintele spiritual” al neo-marxismului progresist şi corporatist actual, mai ales că ministrul Justiţiei, domnul Stelian Ion, se face că se ocupă de pedepsirea vinovaţiilor mineriadelor şi contribuie prin inactivitatea sa la clasarea majorităţii dosarelor tulburătoarelor evenimente din 13-15 iunie 1990 pentru a nu deranja pe urmaşii liderilor de atunci şi care vor deveni viitori parteneri de guvernare fie din 2022 sau din 2024 a USR-Plus. Timpul îşi va spune cuvântul dacă am avut dreptate, după alegerile interne din toamna acestui an din partidele membre ale coaliţiei de guvernare. Revenind, la subiectul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 nu se poate uita că acele proteste ca manifestări ale proaspetei democraţii post-decembriste au fost înăbuşite de cei care doreau prea mult să aibă puterea absolută pentru a controla această ţară, aşa cum se încearcă şi acum.

Doamnelor şi domnilor senatori, v-aş propune ţinând cont de cele două evenimente prezentate mai sus, să vă gândiţi în viitorul apropiat la câteva propuneri legislative de comemorare, de educare a tinerii generaţii despre tragediile care au afectat evoluţia acestui popor acum 80 de ani dar şi ultimii 31 de ani, pentru a nu repeta greşelile trecutului şi ale politicenilor de atunci”, a transmis senatorul Mateescu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.