70% dintre români se așteaptă ca taxele să crească în 2024 – SONDAJ

Raportul „Monitorul global al inflației”, realizat de compania de cercetare Ipsos în 33 de țări, arată că în România se înregistrează unul dintre cele mai ridicate procente ale celor care se așteaptă la o creștere a taxelor anul viitor. Potrivit studiului consultat de Economedia, 70% dintre români se așteaptă ca taxele să crească în 2024.

Potrivit raportului, 6% din români spun că „trăiesc confortabil”, 43% spunt că „se descurcă bine”, 28% că „abia se descurcă”, 16% că „le este greu”, iar 6% că le e foarte greu. Cei mai mulți, 45%, au susținut că va mai dura cel puțin un an până când inflația din România va reveni la normal, dar 28% cred că acest lucru nu se va întâmpla niciodată. 28% e unul dintre cele mai mari procente la nivel global.

Aproape 65% dintre români se așteaptă ca inflația să mai crească pe parcursul următorului an și peste 60% se așteaptă ca dobânzile să continue să crească.

În următoarele șase luni, 72% cred că costurile cu mâncarea vor crește, 69% cred că costul utilităților (gaze, energie electrică) va crește, iar 68% cred că costurile cu combustibilii (benzină, motorină) vor crește, în timp ce 47% cred că le va crește chiria.

Raportul mai indică faptul că oamenii din cele 33 de state incluse vor avea mai mulți bani de cheltuit în următorul an, pe măsură ce prețurile vor scădea ușor.

La nivel mondial, 33% din populație spune se „descurcă” din punct de vedere financiar, iar 27% că întâmpină dificultăți. 62% se așteaptă ca rata inflației în țara lor să crească în următoarele 12 luni, iar 46% cred în continuare că țara lor se află în recesiune.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *