400 de biserici şi proprietăţi bisericeşti ale Eparhiei Reformate din Ardeal, renovate cu bani de la Budapesta. Ungaria se ține tare: „Vom avea cea mai RAPIDĂ redresare economică din UE!”

Pe durata pandemiei, numărul slujbelor din biserici a scăzut radical, cu toate acestea, construcţiile nu au avut de suferit din cauza restricţiilor. Cu sprijinul Guvernului ungar, aproximativ 400 de biserici şi proprietăţi bisericeşti ale Eparhiei Reformate din Ardeal au fost renovate sau se află în curs de renovare şi în această perioadă, a informat, joi, Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Adunarea Generală a Eparhiei Reformate din Ardeal. Potrivit comunicatului publicat pe site-ul eparhiei, în curând va începe construcţia Centrului şcolar maghiar din Huedin, precum şi construirea unei şcoli elementare reformate şi a unei şcoli profesionale la Târgu Mureş. Dacă aceste investiţii şi extinderi vor fi finalizate, toate şcolile reformaţilor din Transilvania îi pot primi pe elevi într-o haină nouă, a subliniat episcopul.

Cu toate acestea, trebuie să conştientizăm cu toţii că, indiferent cât de generos ne susţine statul ungar în acest demers al nostru, subvenţia în sine nu este suficientă dacă în spatele ei nu există o comunitate care să-şi construiască şi să-şi reînnoiască viaţa potrivit valorilor creştine, pe care să şi le asume”, a atras atenţia Béla Kató.

După pauza de anul trecut, Adunarea Generală a Eparhiei Reformate din Ardeal s-a adunat, joi, în biserica de pe strada Kogălniceanu din Cluj-Napoca pentru a evalua ultimii doi ani. La eveniment a participat şi Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, responsabil pentru relaţia cu minorităţile şi cultele, care, în salutul său, a vorbit despre imensa responsabilitate care revine creştinilor, informează hirado.hu. Miklós Soltész a explicat că istoria ultimelor două milenii a dovedit că, indiferent cât de grele vremuri şi distrugeri ar veni, creştinismul persistă, el revine mereu la viaţă, pentru asta însă există responsabilitatea tuturor, să îndrăznească să-şi asume învăţăturile lui Hristos. Secretarul ungar de stat a transmis intenţia patriei mamă de a oferi sprijin în continuare pentru a asigura subvenţiile necesare pentru ca reformaţii din Transilvania să poată creşte spiritual. Anul acesta, guvernul Ungariei va acorda din nou un sprijin semnificativ eparhiei: va ajuta la renovarea şi reînnoirea bisericilor Eparhiei Reformate din Ardeal cu aproximativ un miliard de forinţi (aprox. 2,85 milioane euro).

În altă ordine de idei, redresarea economică a Ungariei va fi cea mai rapidă din Europa, a afirmat vineri ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, anunţând o investiţie locală, transmite MTI.

Am reuşit cu succes să combatem al treilea val al pandemiei în Ungaria, ceea ce ne-a permis să ridicăm restricţiile şi să redeschidem ţara, datorită campaniei noastre rapide de vaccinare”, a declarat Szijjarto, la o conferinţă de presă, după anunţul privind investiţia Mono-Ipolyfabric Kft, o companie care dezvoltă, produce şi realizează designul pentru decoraţiunile interioare ale maşinilor de lux.

Investiţia de 6,1 miliarde de forinţi (17,4 milioane de euro) va crea 100 de noi locuri de muncă la Ipolytolgyes, sprijinul guvernamental ajungând la 1,9 miliarde de forinţi. În prezent, Mono-Ipolyfabric are 700 de angajaţi.

Referindu-se la noua realiniere globală a capacităţilor economice, Szijjarto a spus: „Pentru a câştiga această competiţie, trebuie să atragem cât mai multe investiţii posibile în Ungaria”.

Noua fabrică din nordul ţării, care include un centru de cercetare-dezvoltare (R&D), va lucra pentru Jaguar, Mercedes, Lamborghini şi Porsche. Aproximativ 99% din produsele Ipolytolgyes sunt pentru export, a afirmat ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului. El a adăugat: „Aceasta ne va ajuta să ne îndeplinim ţinta de a avea un ritm de creştere de 5,5% până la finalul anului – obiectivul nostru strategic în acest moment”.

Economia Ungariei s-a contractat în ritm anual cu 2,3% în perioada ianuarie-martie 2021, mai puţin decât se estima, dar a crescut cu 1,9% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *