40.000 de refugiaţi din estul Ucrainei au ajuns în Rusia. NATO: Totul arată că Rusia planifică UN ATAC COMPLET asupra Ucrainei

„Toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac total” asupra Ucrainei, a declarat sâmbătă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat de postul german ARD, relatează Le Figaro. „Suntem cu toţii de acord că riscul unui atac este foarte mare”, a adăugat Jens Stoltenberg. Ultimele evenimente:

  • 2 militari ucraineni au fost uciși și alți 4 au fost răniți în ultimele 24 de ore
  • Monitorii OSCE au raportat o creştere a bombardamentelor în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, unde vineri au avut loc peste 1.400 de explozii
  • Obuze de mortier au explodat în apropierea ministrului de interne ucrainean Denis Monastîrski în timpul deplasării sale pe linia de front din estul ţării, au constatat sâmbătă jurnalişti ai AFP.
  • Ministerul de Externe de la Berlin le-a cerut sâmbătă cetăţenilor germani să părăsească imediat Ucraina. „O confruntare militară este posibilă în orice moment”, a avertizat diplomaţia germană.
  • Șefii separatiștilor pro-ruși din republicile autoproclamate Doneţk și Lugansk din estul Ucrainei a anunţat sâmbătă mobilizarea generală a rezerviștilor
  • Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului. „Între 40% şi 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore„, le-a spus el unor jurnalişti.
  • Rusia neagă orice plan de invazie a Ucrainei, dar cere garanţii pentru securitatea sa precum retragerea NATO din Europa de Est, tot atâtea cereri respinse de Occident. Kremlinul mai acuză armata ucraineană de provocări.
  • Kievul a acuzat vineri Rusia de organizarea unor provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă.

Johnson avertizează: „Rusia plănuieşte cel mai mare război din Europa de după 1945

Într-un interviu dat publicităţii de BBC, Boris Johnson susţine că există semnale clare ale unui război planificat de Rusia. Dacă previziunile premierului britanic se vor adeveri, în Europa va fi din nou război după 77 de ani. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a susţinut în cadrul unui interviu acordat BBC că Rusia ar plănui un război, după 77 de ani de pace pe continentul european.

Dovezile sugerează că Rusia plănuieşte cel mai mare război din Europa de după 1945. Toate semnele sunt că planul a început deja în anumite privinţe”, a declarat Boris Johnson.

Serviciile de informaţii au dezvăluit că Rusia intenţionează să lanseze o invazie care va încercui capitala Ucrainei, Kiev, conform celor prezentate de Johnson în interviul cu Sophie Raworth de la BBC.

Oamenii trebuie să înţeleagă costul absolut pe care îl poate presupune viaţa umană”, a mai spus Johnson.

Cele mai recente estimări ale guvernului american sugerează că numărul trupelor ruse staţionate acum de-a lungul graniţei cu Ucraina, atât în Rusia, cât şi în Belarus, este între 169.000 şi 190.000 de soldaţi. Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat, duminică, că Rusia pregăteşte „ceea ce ar putea fi cel mai mare război din Europa după 1945″, într-un moment în care occidentalii se tem mai mult ca niciodată de o invazie rusă în Ucraina, relatează AFP.

Toate semnele arată că planul deja a început într-un fel”, a declarat liderul britanic într-un interviu pentru BBC. Potrivit „informaţiilor pe care le vedem”, o invazie rusă se va face nu numai prin est, ci şi prin nord, venind din Belarus, pentru „a încercui Kievul”, capitala ucraineană, „după cum ne-a explicat Joe Biden multora dintre noi”.

Cred că oamenii trebuie să înţeleagă pur şi simplu costul în vieţi omeneşti pe care l-ar presupune acest lucru, nu numai pentru ucraineni, ci şi pentru ruşi”, a mai afirmat el. În ceea ce priveşte iminenţa unui atac, Boris Johnson a subliniat că „toate semnele indică faptul că planul a început deja, într-un anumit sens„.

Boris Johnson a mai spus că este posibil ca Vladimir Putin să nu gândească logic, aşa că ameninţarea sancţiunilor ar putea să nu fie suficientă pentru a descuraja o invazie rusă a Ucrainei. Sancţiunile „ar putea să nu fie suficiente pentru a descuraja un actor iraţional şi trebuie să acceptăm în acest moment că Vladimir Putin este posibil să nu gândească logic la acest lucru şi să nu vadă dezastrul care urmează”, a spus Johnson.

Johnson a mai afirmat că nu a putut să afle ce gândeşte Putin, cel mai important lider rus din 1999. O invazie rusă a Ucrainei pare acum „mult mai probabilă decât improbabilă” şi toate semnele sugerează că este „foarte iminentă”, a declarat duminică ministrul britanic pentru Europa, relatează Reuters.

„Din nefericire, la acest moment, un atac, o invazie, pare mult mai probabilă decât improbabilă dar vom continua să depunem eforturi pentru a împiedica acest lucru”, a declarat James Cleverly pentru Sky News. „Tot ceea ce vedem indică faptul că o invazie este foarte, foarte probabilă şi foarte, foarte iminentă”, a adăugat el.

Casa Albă a reiterat sâmbătă că Rusia poate lansa oricând un atac asupra Ucrainei. Preşedintele american, Joe Biden, are pe agendă duminică să participe la o reuniune a Consiliului naţional de securitate privind criza din Ucraina – un eveniment rar-, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Preşedintele Biden a fost informat despre discuţiile de la Conferinţa de securitate de la Munchen dintre liderii occidentali cu privire la criza ucraineană, iar consilierii săi pentru securitate naţională „au reiterat că Rusia poate lansa un atac asupra Ucrainei în orice moment”, a adăugat Psaki.

SUA şi Marea Britanie vor încerca să oprească accesul companiilor ruse la dolari americani şi lire sterline dacă Kremlinul ordonă o invazie a Ucrainei, a declarat premierul britanic, Boris Johnson, pentru BBC, relatează Reuters.

Planul pe care îl vedem este pentru ceva care ar putea fi cu adevărat cel mai mare război din Europa din 1945 în termeni de mărime„, a spus Johnson. „Am putea asista nu numai la o invazie prin est prin Donbas, ci, potrivit informaţiilor pe care le vedem, şi la una din nord, din Belarus, care ar duce la încercuirea chiar a Kievului, după cum ne-a explicat Joe Biden noaptea trecută„, a adăugat el. „Cred că mulţi oameni trebuie să înţeleagă pur şi simplu costul în vieţi omeneşti pe care l-ar presupune acest lucru, nu numai pentru ucraineni, ci şi pentru ruşi”, a mai afirmat el.

Boris Johnson a spus că sancţiunile împotriva Rusiei în eventualitatea unei invazii vor merge mult mai departe decât s-a sugerat anterior în public. El a spus că Regatul Unit şi Statele Unite vor opri companiile ruse „să facă tranzacţii în lire şi dolari”, o mişcare despre care a spus că „ar lovi foarte, foarte rău” prin impactul ei, a relatat BBC.

Macron a discutat la telefon cu Putin în „ultima încercare” de a opri o invazie a Ucrainei

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat din nou cu Vladimir Putin, duminică, într-o o ultimă încercare diplomatică de a evita o invazie rusească în Ucraina, relatează France24. Conform Palatului Elysee, conversația dintre Macron și Putin reprezintă „ultimul efort necesar și posibil pentru a evita un conflict major în Ucraina”.

Ultima încercare” a lui Macron vine în condițiile în care Volodimir Zelenski a criticat Occidentul și a cerut liderilor săi să oprească politica de „împăciuire” a Moscovei în cea mai gravă criză de securitate din Europa din perioada recentă.

Această convorbire telefonică vine şi în condiţiile în care bombardamentele de pe frontul din estul Ucrainei, unde separatiştii ruşi controlează o parte din Donbas din 2014, au cunoscut o creştere uriașă în ultimele zile.

Convorbirea telefonică cu preşedintele Putin a durat o oră şi 45 de minute. Preşedintele Republicii discută în acest moment la telefon cu preşedintele Zelenski”, a anunţat preşedinţia franceză.

Occidentul nu poate întinde la nesfârșit „ramuri de măslin” Rusiei, în timp ce Putin amplifică tensiunile, spune Charles Michel

Occidentalii nu pot întinde la nesfârșit „ramuri de măslin” Rusiei, în timp ce aceasta amplifică tensiunile în criza din Ucraina, este de părere președintele Consiliului European, Charles Michel – „Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog?”, s-a întrebat oficialul european, duminică, într-un discurs la Conferințe pentru Securitate de la Munchen.

Nu putem să oferim pentru eternitate o ramură de măslin în timp ce Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe”, a spus Charles Michel, conform AFP.

Declaraţiile Kremlinului „ofereau, în urmă cu câteva zile, o foarte mică rază de speranţă, dar acţiunile sale iau forma unei întăriri militare continue cu incidente grave în Donbas”, în estul Ucrainei, unde ciocnirile armate s-au înmulţit în ultimele zile, a mai spus oficialul european.

El a reiterat hotărârea occidentalilor de a răspunde la orice agresiune pe teritoriul Ucrainei cu un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Rusia „spera să semene divizare, să ne slăbească alianţa, să ne divizeze şi, în fapt, au făcut exact contrariul”, a declarat Charles Michel, dând asigurări că unitatea americanilor şi europenilor a fost „cimentată”. Lideri internaţionali şi diplomaţi de rang înalt sunt reuniţi la Munchen, în sudul Germaniei, până duminică, pentru a discuta despre chestiuni de apărare şi de securitate.

Această conferinţă anuală intervine în plin climat de tensiuni între Moscova şi occidentali, care se tem că trupele ruse se pregătesc să invadeze Ucraina. Rusia poate lansa un atac asupra Ucrainei „în orice moment”, dă asigurări Casa Albă, iar preşedintele american Joe Biden este „convins” că Vladimir Putin a luat decizia de a invada ţara.

OSCE anunţă că au fost peste 1500 de încălcări ale armistiţiului în estul Ucrainei în 24 de ore

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au raportat, sâmbătă, peste 1.500 de încălcări ale încetării focului în estul Ucrainei într-o singură zi, cel mai mare număr înregistrat în acest an, informează The Guardian. Raportul a acoperit atacurile de vineri, în care observatorii au înregistrat 975 de încălcări în Lugansk şi 591 în Doneţk, două regiuni parţial controlate de separatiştii proruşi. Observatorii au mai spus că a înregistrat 860 de explozii în Lugansk şi 553 în Doneţk. OSCE a confirmat că un civil a fost rănit în zona Doneţk controlată de guvern.

Armata ucraineană a anunţat, sâmbătă, că doi soldaţi au fost ucişi şi patru au fost răniţi în urma bombardamentelor de către separatiştii proruşi, în timp ce Rusia a deschis o anchetă în urma informaţiilor conform cărora obuzele ucrainene au explodat în regiunea Rostov, acuzaţii pe care Kievul le-a negat categoric. Pe de altă parte, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a mulţumit, sâmbătă, armatei Canadei pentru că a trimis puşti, mitraliere şi echipamente de supraveghere.

Vă mulţumesc pentru această decizie importantă şi oportună”, a scris Reznikov pe Twitter.

Rusia face mișto de spionii americani și britanici: „Ne-au dezamăgit pe noi, lumea întreagă, în multe ocazii

Evaluările spionilor americani şi britanici privind Ucraina nu sunt de încredere întrucât au făcut atât de multe greşeli grave înainte de invazia Irakului condusă de SUA, a declarat, duminică, primul adjunct al reprezentantului Rusiei la NATO, relatează Reuters.

Nu avem încredere în serviciile de informaţii americane şi britanice, ne-au dezamăgit pe noi, lumea întreagă, în multe ocazii, este suficient să amintesc de armele de distrugere în masă din Irak”, a declarat Dmitri Polianski la canalul Sky.

Polianski a mai spus că nimeni nu ar trebui să-i spună Rusiei unde să desfăşoare exerciţii militare pe teritoriul său. Casa Albă a reiterat sâmbătă că Rusia poate lansa oricând un atac asupra Ucrainei. Preşedintele american Joe Biden are pe agendă duminică să participe la o reuniune a Consiliului naţional de securitate privind criza din Ucraina – un eveniment rar-, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Preşedintele Biden a fost informat despre discuţiile de la Conferinţa de securitate de la Munchen dintre liderii occidentali cu privire la criza ucraineană, iar consilierii săi pentru securitate naţională „au reiterat că Rusia poate lansa un atac asupra Ucrainei în orice moment”, a adăugat Psaki.

La rândul său, premierul britanic, Boris Johnson, a spus, într-un interviu pentru BBC, referindu-se la invazia rusă, că „toate semnele indică faptul că planul a început deja, într-un anumit sens”.

Putin s-a supărat pe occidentali chiar în ziua în care era anunțată invadarea Ucrainei: „Avansarea de date pentru un atac este o provocare

Avansarea în mod repetat de către ţările occidentale a unor date pentru o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia este provocatoare şi poate avea efecte adverse, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Interfax, preluată de Reuters. Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu ţine cont de aceste declaraţii ale statelor occidentale, a spus Peskov, adăugând că Moscova face apel la raţiunea partenerilor occidentali.

Situația de pe linia de contact din Donbass este tensionată la maximum, orice provocare măruntă poate duce la consecințe ireparabile”, a mai spus Peskov, potrivit TASS. Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Rusia este ultima ţară care vrea să alimenteze „războiul” declaraţiilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus duminică omologului său francez Emmanuel Macron că „provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei, precizând în acelaşi timp că vrea să „intensifice” eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului, informează AFP.

Conform Kremlinului, într-o discuţie telefonică avută duminică, liderul rus i-a cerut preşedintelui francez ca NATO şi SUA „să ia în serios” cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.

„Au fost exprimate îngrijorări serioase în privinţa deteriorării situaţiei pe linia de contact din Donbass”, a precizat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că Putin a spus că „provocările forţelor de securitate ucrainene sunt la originea escaladării”.

Preşedintele rus a mai afirmat că livrările de arme moderne şi de muniţii către forţele ucrainene de către Occident „împing Kievului spre o soluţie militară” în conflictul său cu separatiştii proruşi, care durează din 2014.

Kievul nu face decât să imite un proces de negocieri şi refuză cu obstinaţie să pună în aplicare Acordurile de la Minsk” semnate în 2015 şi menite a rezolva conflictul, a adăugat Putin. „Dată fiind urgenţa situaţiei, cei doi preşedinţi au recunoscut că este nevoie să se intensifice căutarea de soluţii prin mijloace diplomatice”, a mai transmis Kremlinului, scopul fiind „facilitarea restabilirii armistiţiului şi asigurării de progrese în rezolvarea conflictului”.

Putin a reafirmat de asemenea „necesitatea ca SUA şi NATO să ia în serios cererile de garanţii de securitate ale Rusiei şi să răspundă la ele în mod concret şi substanţial”.

Rusia, acuzată că a concentrat 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii, cere promisiunea că Kievul nu va adera niciodată la NATO şi oprirea întăririi militare a Alianţei la frontierele sale. Solicitările au fost respinse de Occident. La rândul său, Palatul Elysee a transmis că preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei.

Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord, în cadrul convorbirii telefonice, asupra „necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine”, a adăugat preşedinţia franceză.

Trupele rusești rămân pe perioadă nedeterminată în Belarus

Situația devine tot mai tensionată în regiunile separatiste din estul Ucrainei: doi militari ucraineni au fost uciși sâmbătă în urma confruntărilor cu separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas. Inclusiv jurnaliștii s-au aflat sub tiruri. Echipele de monitorizare ale OSCE au înregistrat sute de încălcări ale armistiţiului, în ultimele zile, iar o încercare de mediere a eșuat, pentru că delegația rusă nu s-a prezentat la discuții. Separatiştii pro-ruşi au deschis focul asupra a peste 20 de aşezări, conform Ministerului ucrainean al Apărării. Rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk. În același timp, autoritățile germane și franceze le transmit cetățenilor lor să părăsească de urgență Ucraina, iar două mari companii aeriene își suspendă zborurile către Kiev. Duminică, autoritățile ucrainene au anunțat închiderea unuia dintre cele șapte puncte de trecere spre Donbas, ca urmare a bombardamentelor frecvente din partea rebelilor.

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee. În acelaşi timp, Kremlinul a transmis că Vladimir Putin a spus în discuţia cu Macron că „provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei. De asemenea, Putin i-a cerut lui Macron, în cadrul convorbirii telefonice, ca NATO şi SUA „să ia în serios” cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că Rusia este „pe punctul” de a invada Ucraina, dând asigurări că Putin urmează pentru moment, „aproape la literă”, „scenariul” a ceea ce au prezis SUA că se va întâmpla.

Tot ce vedem sugerează că este situaţia este gravă, că suntem în pragul unei invazii”, a atras el atenţia la CNN, adăugând că menţinerea de trupe ruse în Belarus pentru exerciţii militare amplifică la rândul său temerile privind o invazie.

Preşedintele american Joe Biden este pregătit să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin în orice moment şi indiferent de format, dacă acest lucru permite evitarea unui război” în Ucraina, a spus Blinken. Şeful diplomaţiei americane, care a avut duminică interviuri pentru toate marile posturi de televiziune americane, a reafirmat de asemenea că este încă posibilă calea diplomatică, „până când tancurile sunt cu adevărat puse în mişcare şi avioanele ridicate în aer”.

Autoritățile bieloruse au anunțat că exercițiile militare comune cu Rusia, care se desfășoară pe teritoriul Belarusului, vor continua din cauza „agravării tensiunilor în Ucraina vecină”. Exercițiile erau programate să se încheie duminică. 

Ţinând cont de intensificarea activităţii militare în apropierea granițelor (…) şi de agravarea situaţiei în Donbas, preşedinţii din Belarus şi Rusia au decis să continue inspecţia forţelor”, a anunţat, duminică ministerul bielorus al apărării pe contul oficial de Telegram.

Acest anunţ înseamnă că trupele ruse vor rămâne în Belarus, în plină criză cu occidentalii, în pofida promisiunilor Moscovei că forţele sale vor pleca din această ţară aflată la porţile UE după aceste manevre desfăşurate începând din 10 februarie.

Casa Albă confirmă: „Rusia poate ataca Ucraina în orice moment

Rusia poate lansa oricând un atac asupra Ucrainei, a reiterat sâmbătă Casa Albă, pe fondul tensiunilor accentuate dintre Moscova şi statele occidentale, transmite duminică AFP. Preşedintele american, Joe Biden, are pe agendă duminică să participe la o reuniune a Consiliului naţional de securitate privind criza din Ucraina – un eveniment rar-, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Preşedintele Biden a fost informat despre discuţiile de la Conferinţa de securitate de la Munchen dintre liderii occidentali cu privire la criza ucraineană, iar consilierii săi pentru securitate naţională „au reiterat că Rusia poate lansa un atac asupra Ucrainei în orice moment”, a adăugat Psaki. De aproape trei luni, Washingtonul trage semnale de alarmă cu privire la pregătirile pentru o ofensivă a Rusiei în Ucraina.

Vineri, pentru prima dată, liderul de la Casa Albă s-a declarat „convins” că omologul său rus, Vladimir Putin, a decis să invadeze Ucraina „în zilele următoare” şi că actuala intensificare a ciocnirilor pe linia frontului din estul Ucrainei urmăreşte să creeze o „justificare falsă” pentru lansarea unei ofensivei.

Biden a dat alerta în SUA: A convocat Consiliul Naţional Securitate și consemnează o premieră neobișnuită

Joe Biden a convocat Consiliul Naţional Securitate al SUA pe fondul situaţiei din Ucraina. Preşedintele SUA va solicita membrilor Consiliului să analizeze situaţia din Europa de est. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a convocat pentru duminică Consiliul Naţional Securitate al SUA pe fondul situaţiei tensionate din Ucraina.

Astăzi preşedintele va convoca o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate privind situaţia din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Jurnaliştii americani acreditaţi de Casa Albă subliniază faptul că este destul de neobişnuit ca preşedintele SUA să prezideze şedinţe ale Consiliului Naţional de Securitate într-o zi de duminică.

Preşedintele Biden continuă să monitorizeze evoluţia situaţiei din Ucraina şi este actualizat în mod regulat despre evenimentele de pe teren de către echipa sa de securitate naţională. Echipa a reafirmat că Rusia poate lansa oricând un atac împotriva Ucrainei. Preşedintele a primit o actualizare cu privire la întâlnirile vicepreşedintelui de la Conferinţa de securitate de la München cu preşedintele ucrainean Zelenski, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, secretarul general al NATO Stoltenberg, liderii statelor baltice (primul ministru Kallas al Estoniei, preşedintele Levits al Letoniei şi preşedintele Nauseda al Lituaniei), cancelarul Scholz al Germaniei, prim-ministrul Mitsotakis al Greciei şi liderii altor aliaţi şi parteneri”, a precizat Casa Albă prin intermediul unui comunicat oficial.

Și Olanda își mută diplomații de la Kiev la Liov, din motive de siguranță

Ministerul Afacerilor Externe din Ţările de Jos (Olanda) a decis să mute temporar personalul ambasadei de la Kiev la Liov din considerente de siguranţă, scrie, duminică, Reuters. Decizia a fost luată după avertismentele SUA potrivit cărora Rusia ar putea lansa un atac asupra acestei ţări în orice moment.

Mai multe ţări şi-au mutat diplomaţii la Liov, în partea vestică a Ucrainei, de la Kiev, iar o decizie similară a fost luată și de NATO sâmbătă. Regatul Unit, Statele Unite, Canada şi Australia şi-au mutat ambasadele de la Kiev la Liov. Norvegia nu a luat încă o astfel de hotărâre, dar urmăreşte situaţia declarată de Ministerul Afacerilor Externe la NTB joi.

Guvernul din Ţările de Jos a îndemnat săptămâna trecută cetăţenii olandezi să părăsească Ucraina, reaminteşte Reuters.

Ucraina ordonă Occidentului să impună acum sancțiuni Rusiei: „A venit timpul să se acţioneze”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că a venit timpul ca Occidentul să implementeze măcar o parte din sancţiunile pe care le-a pregătit împotriva Rusiei, relatează duminică Reuters. „Rusia trebuie oprită chiar acum. Vedem cum se desfăşoară evenimentele”, a spus Kuleba.

Declaraţiile lui Kuleba intervin la puţin timp după ce Rusia şi Belarus au anunţat că îşi prelungesc manevrele comune din apropierea frontierelor ucrainene şi în contextul în care liderii occidentali avertizează în privinţa unei invazii iminente după ce ciocnirile s-au intensificat în estul Ucrainei.

A venit timpul să se acţioneze. Spun oficial că există toate motivele pentru a implementa, acum, măcar o parte din sancţiunile pregătite împotriva Rusiei”, a spus Kuleba în cadrul unui briefing prin legătură video la conferinţa pentru securitate de la Munchen.

40.000 de refugiaţi din estul Ucrainei au ajuns în Rusia

Rusia susţine că a primit zeci de mii de refugiaţi care fug din cauza conflictului din estul Ucrainei, relatează duminică dpa. Potrivit agenţiei de ştiri TASS, ministrul protecţiei civile, Aleksandr Şuprian, a declarat că 40.000 de refugiaţi au ajuns în regiunea Rostov din sudul Rusiei şi au fost găzduiţi în 92 de adăposturi de urgenţă. Aceste informaţii sunt făcute publice la două zile după ce liderii separatişti susţinuţi de Rusia au anunţat evacuarea locuitorilor din regiunea Donbas, justificând decizia prin ameninţarea unui atac al trupelor guvernamentale ucrainene.

Reprezentanţii guvernului ucrainean şi armata au subliniat în mod repetat că nu plănuiesc o ofensivă împotriva separatiştilor din regiune.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.