30 de ani de la PODUL DE FLORI. Convoi cu echipamente medicale, în sprijinul Republicii Moldova. Orban: „Sper să nu încerce unii să exploateze politic acest gest”

Un convoi de 20 de autovehicule cu echipamente de protecție și produse sanitare a plecat miercuri către Republica Moldova, în sprijinul echipelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19, în țara vecină. La plecarea în misiune, cei peste 40 de militari din MApN și IGSU care execută această misiune de transport au fost întâmpinați de premierul României, Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale sau Nicolae-Ionel Ciucă.

convoi armata

Plecarea în misiune, a doua din ultima perioadă, nu a fost stabilită întâmplător pentru astăzi. În urmă cu 30 de ani, avea loc Podul de Flori, cea mai amplă manifestare unionistă a celor două state românești. La momentul căderii comunismului în România și dezintegrarea Uniunii Sovietice, curentul unionist a renăscut la București și Chișinău.

„Pe 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România și fosta Uniune Sovietică, manifestație cunoscută sub numele de Podul de Flori, la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului și care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate. Astăzi aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, cu o încărcătură istorică și afectivă puternică. Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate, pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru a putea să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă. Am decis să alocăm din fondul de rezervă o sumă de 16,5 milioane lei, pentru a putea oferi acest ajutor important, cu echipamente, materiale și medicamente, absolut necesare pentru cetățenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de covid 19. Guvernul donează către cetățenii din Republica Moldova 500.000 de măști FFP2, necesare spitalelor din Republica Moldova. (…) Acest gest de umanitate vine după gestul pe care l-am făcut săptămâna trecută, când peste 50 de medici și cadre medicale se găsesc în Republica Moldova în spitale din Chișinău, Bălți și Cahul care participă alături de cadrele medicale din Basarabia la efortul de tratare al pacienților infectați cu covid 19. (…) Sper să nu încerce unii să exploateze politic acest gest, este făcut pentru frații noștri de peste Prut, pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent că sunt români sau au altă apartenență etnică”, a spus Ludovic Orban.

Ajutorul oferit de România cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip  FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar. Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus. Transportul echipamentelor este realizat cu camioane  aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.