1911 – Număr UNIC pentru sesizarea atacurilor cibernetice! Col. SRI (r) Dedu: „Este o chestie mascată a SRI, pentru că a pierdut protocoalele! Spațiul privat va fi încălcat! PSD se plânge de securiști, dar îi suportă!”

Începând de joi, 2 mai a.c., persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot să acceseze numărul unic 1911, pentru a raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat.

Măsura este implementată de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, ministrul Alexandru Petrescu punctând faptul că numărul este disponibil chiar de astăzi, necesitatea constând în faptul că la nivel naţional, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară. De asemenea, potrivit lui Petrescu, în anul 2018, România a fost atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, dar şi ţintă a acestora, iar riscul este evaluat la nivel mediu, însă tendinţa este în creştere.

„Prin acest nou serviciu guvernamental încurajăm în mod special notificarea informaţiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetăţenilor care sunt adesea afectaţi de campanii maliţioase specifice. (…) Se estimează că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori, din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăşi securitatea internă a Uniunii Europene. În Europa, peste 50% dintre cetăţeni se consideră neinformaţi cu privire la ameninţările cibernetice, iar 70% dintre întreprinderi au protecţii minime privind aceste riscuri. În România, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară, majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,8%, se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale. Astfel, reacţia rapidă la asemenea incidente, precum şi diseminarea informaţiei către public este vitală pentru limitarea pagubelor şi protejarea utilizatorilor”, a spus ministrul Alexandru Petrescu.

„Există deja o lege pentru persoanele juridice, care trebuie să aibă sisteme proprii de securitate!”

Col. (r) SRI, Ioan Dedu, a fost exclus brutal din Serviciu întrucât a arătat ilegalitățile proiectului instituției, cunoscut ca Big Brother, rescris și rerescris și promovat și repromovat în diverse rânduri, până când proiectul a căzut în uitare. Fost șef de sector în domeniul cibernetic în cadrul UM 0318 București, Dedu l-a sesizat pe directorul de atunci al SRI George Maior în legătură cu faptul că o dispoziție internă semnată de către Florian Coldea – șeful operativ de la acea vreme al Serviciului – încălca atât Constituția României, cât și diverse legi, precum cele vizând datele personale și comunicațiile electronice. În ceea ce privește punerea la dispoziție a acestui număr unic, Dedu atrage din nou atenția asupra unor riscuri:

„Aproape ca la americani, doar că au pus 1 în față… Alexandru Petrescu nu a spus în baza cărei legi se pune la dispoziție, asta e o prostie! Dacă vrei să suni, ca persoană fizică, spui că ți-a fost atacat calculatorul, nu? Îți vine acasă, îți intră în remote, este… violarea vieții private cu propria ta mână! Îți dai acordul să îți facă niște verificări. Cine le face? CERT sau Serviciile? La CERT au lucrat totdeauna acoperiți și trimiși, după cum s-a mai discutat, din SRI! La CERT a fost și consilierul lui Băsescu, acum la ANI, predă și la Academia de Informații, Victor Vevera. (…) Se plâng PSD-iștii de securiști, dar în realitate îi suportă! În CERT este un comitet director din care fac parte SRI, SIE, STS, ca membri. Este o instituție militară, nu una publică, civilă, este înțesată de persoane cu voia tuturor și nici miniștrii care vin nu fac nimic. (…) În cazul unei instituții publice, e altceva. Dacă sunt desemnate ca infrastructuri critice și avem o lege în sensul ăsta, în mod normal, cum ar fi sistemul energetic, de gaze, trebuie să aibă sisteme de securitate proprii, oricum legal stabilite încă din 2002! Toate proiectele mari se fac cu comitetul tehnico-economic în care, din nou, SRI este avizator! Dacă SRI tot avizează și dau proiecte au văzut că există sisteme proprii de securitate! De fapt, este o chestie mascată, întrucât SRI a pierdut protocoalele! Iată surpriză: SRI controlează mai abitir sistemul economic și sunt parte la guvernare, din nefericire, prin instituții de genul ăsta: CERT, infrastructuri critice. Mai mult, iată că se dorește și o intrare în zona privată!”, a spus Ion Dedu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.