170.000 de oameni au protestat în Spania, împotriva amnistiei pentru separatiștii catalani

În jur de 170.000 de oameni au protestat la Madrid, sâmbătă, în cea mai mare manifestație organizată până acum împotriva amnistiei convenite de socialiștii premierului Pedro Sanchez cu separatiștii catalani în cadrul negocierilor pentru formarea noului guvern, relatează Reuters.

Demonstrația, cea mai recentă dintr-un val de proteste anti-amnistie din orașele Spaniei, a fost organizată la două zile de la reînvestirea lui Pedro Sanchez, socialistul care conduce Spania din iunie 2018. Premierul a obținut încrederea parlamentului pentru un nou mandat cu ajutorul sprijinului oferit de partidele catalane și basce în schimbul amnistiei.

protest spania2

Afișând mesaje ca „Sanchez trădător” și „Nu vindeți Spania”, persoanele prezente la uriașa manifestație din capitala Spaniei au protestat împotriva unei legi despre care patru asociații ale judecătorilor, formațiunile din opoziție și liderii comunității de business spun că amenință statul de drept și separația puterilor în stat.

Autoritățile au estimat numărul protestatarilor prezenți la 170.000. Protestul a fost organizat de societatea civilă, iar la el au luat parte și Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular, și Santiago Abascal, liderul Vox.

Amnistia va acoperi în jur de 400 de persoane implicate în mișcarea separatistă catalană care a culminat cu rebeliunea din 2017, dar și polițiști implicați în ciocnirile cu activiștii.

Referendumul pentru independența Cataloniei a fost declarat ilegal de instanțele spaniole și a generat cea mai mare criză politică din Spania ultimelor decenii. Va fi cea mai mare amnistie din Spania după cea din 1977, când s-a acordat o amnistie pentru infracțiunile comise în perioada dictaturii lui Francisco Franco, și totodată prima amnistie aprobată în UE după 1991, susține consiliul de cercetare CSIC al Spaniei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *