163 de ani de la „Mica Unire”. Cum s-a produs evenimentul și de ce este important pentru istoria românilor

În această zi, în urmă cu 163 de ani (24 ianuarie 1859) s-a produs evenimentul care a rămas în istorie drept Mica Unire. Atunci, deputaţii din Adunarea electivă de la Bucureşti l-au ales domn al Ţării Româneşti pe noul domnitor al Moldovei, unionistul Alexandru Ioan Cuza. Prin această mișcare Marile Puteri ale Europei au fost puse în fața faptului împlinit. Acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două ţări să aibă instituţii similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casaţie comună, la Focşani. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat.

Evenimentele politice care au dus la Mica Unire

În Moldova, Adunarea rezultată din alegerile din decembrie 1858 era dominată de Partida Naţională. 33 din cei 55 de deputaţi erau unionişti. În ciuda majorităţii unioniste, alegerea noului Domn s-a dovedit a fi extrem de dificilă. În cursă se înscriseseră 38 de candidaţi. Au avut loc dezbateri îndelungate.

După lungi deliberări, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn cu 48 de voturi, deci cu 15 mai multe decât numărul unioniştilor declaraţi. În Muntenia, numai 24 din cei 72 de deputaţi ai Adunării elective erau unionişti. Din fericire pentru Unire, nici unul dintre candidaţii conservatori Gheorghe Bibescu şi Barbu Ştirbei, şi cu atât mai puţin unionistul Nicolae Golescu nu au reuşit să obţină numărul necesar de voturi.

Soluţia a apărut în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în discuţiile purtate la celebrul Hotel Concordia, pe atunci unul dintre cele mai sofisticate locuri din Bucureşti și centru de întâlnire al al unioniştilor. Se pare că Dimitrie Ghica, fiul domnitorului Grigore Ghica, a fost cel care a făcut propunerea ca domnitorul Moldovei să fie ales domn şi în Ţara Românească. A doua zi, în sala din Dealul Mitropoliei, Vasile Boerescu a prezentat conservatorilor propunerea. Alexandru Ioan Cuza a fost ales la Bucureşti în unanimitate.

Prima preocupare a domnitorului Cuza şi a colaboratorilor lui după dubla alegere din ianuarie 1859 a fost să se asigure că Unirea este recunoscută la nivel internațional. Ofensate că fuseseră puse în faţa faptului împlinit, Turcia şi Austria ameninţau să ocupe militar Principatele sub motiv că se încălcase Convenţia de la Paris. Totuși, cinci din cele şapte puteri au recunoscut rapid Unirea personală a lui Cuza, cu instituţii separate şi numai pe parcursul vieţii lui. În vară, Austria a pierdut războiul cu Franţa, aşa că a fost nevoită să renunţe la presiuni, iar Imperiul Otoman, rămas singur, a cedat la rândul lui.

De ce sărbătorim la Iași?

Unii se întreabă de ce Mica Unire se sărbătorește la Iași, în condițiile în care în fosta capitală a Moldovei s-a votat pentru Cuza pe 5 ianuarie, în vreme ce ziua de 24 este legată de votul dat în Adunarea de la București. În realitate, Unirea s-a sărbătorit la Iași, ca și-n celelalte orașe ale Moldovei, chiar în 1859.

La vremea respectivă Ministerul de Interne ieșean scria cu entuziasm către restul administrațiilor din Moldova: „Înălțimea sa domnul nostru Alexandru Ioan I este ales de domn și a Valahiei de către Adunarea de acolo în unanimitate. Anul acesta, fiind cel mai măreț și mai important al istoriei noastre naționale, autoritățile locale vor lăsa toată libertatea la serbările ce ar voi să faci, observând buna liniște și toate măsurile spre ferirea de la orice necuviinți”.

Importanța Micii Uniri

Mica Unire a însemnat un prim pas către modernizarea statului român. Ea a netezit drumul către evenimentele din 1866, atunci când pe tronul Principatelor Unite avea să vină un prinț străin și România avea să adopte prima Constituție din istorie (și totodată una dintre cele mai liberale). Totodată, fără evenimentele din 1859 nu ne putem imagina nici evenimentele de la 1877, atunci când România obține independența de sub Imperiul Otoman. Cu alte cuvinte, Mica Unire a fost un eveniment deschizător de drumuri în istoria României și care a stat la baza formării statului român modern.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *