159 de ani de la Mica Unire. Primăria și Consiliul Județean organizează o paradă militară

Centenarul Marii Uniri debutează cu un eveniment dedicat Micii Uniri de la 1859. Miercuri, se vor împlini 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, când a avut loc ceea ce actuala clasă politică nu va avea curaj să facă niciodată, respectiv punerea Marilor Puteri în fața faptului împlinit.

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române sunt organizate, miercuri, de Instituția Prefectului Constanța, în colaborare cu Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean și Comandamentul Flotei, la care se vor alătura și alte instituții care onorează, de regulă, astfel de invitații.

Parada militară de miercuri va începe la ora 11:00 și, potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, vor defila trei plutoane, respectiv Garda de Onoare a Brigăzii 243 Radioelectronică și Observare al Forțelor Navale Române, militari din cadrul brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” Constanța, dar și militari de la Centrul 39 Scafandri.

Marți, de la 11:00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, aula „Adrian Rădulescu”, va avea loc un eveniment organizat de instituție, unde vor participa elevi de la mai multe instituții liceale și gimnaziale din județ și care vor asista la discursurile susținute de dr. Lavinia Dumitrașcu, din cadrul MINAC sau dr. Dragoș Sighicea, din cadrul Muzeului Marinei Române.

Pe de altă parte, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 10.00 va avea loc slujba Te Deum-ului în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor. Slujba de Te Deum se va oficia și la bisericile din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului. După slujbă, clopotele vor fi trase timp de un minut, în cinstea făuritorilor Unirii Principatelor. Tot la Catedrală, la ora 10.30, vor fi premiate cele mai bune lucrări participante la concursul „Dobrogea, înainte și după 1878”. La cele trei secțiuni (fotografie, desen și eseu) au participat 80 de elevi din 15 școli. Concursul s-a desfășurat pe durata semestrului I al anului școlar și este inclus în proiectul educațional România în sărbătoare”, fiind organizat de către Departamentul Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, și Asociația „Casa Mării Negre”. Începând cu ora 11.00, în Biblioteca Arhiepiscopiei Tomisului se va desfășura evenimentul-conferință „Unitatea națională – bază a demnității naționale”. Conferința va avea tema „Unirea de la 1859 – temei al Marii Uniri din 1918”.

La Mangalia, ceremonia militară și religioasă prilejuită de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române va avea loc în Piața Republicii, de la ora 10:45.

Mai multe manifestări dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române vor avea loc marți și miercuri în toată țara, inclusiv în Basarabia, la Chișinău, unde 24 ianuarie are dublă însemnătate. La Chișinău, în Sala mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, va fi organizată masa rotundă „Centenarul Unirii. Basarabia pe calea afirmării identităţii naţionale (24 ianuarie 1859 – 24 ianuarie 1918)”.

În București, Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis publicului. Palatul domnesc de la Cotroceni a fost reședința domnitorului în perioada Unirii Principatelor, iar vizitatorii pot vedea expoziţia cu obiecte personale care au aparţinut familiei Cuza, precum documente originale, dar și sabia de paradă primită în dar de la principele sârb Mihail Obrenovici.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă pe lista zilelor libere legale din Codul muncii.

Unirea de la 1859 este legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie același an în Țara Românească. Deznodământul războiului Crimeii (1853-1856) a dus la un context european favorabil realizării unirii, iar popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul politicienilor unioniști din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *