Spread the love

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Ion Ghica, C.A. Rosetti, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne.

La 145 de ani de la fondarea PNL, candidatul desemnat de liberalii constănțeni pentru Primăria Constanța, senatorul Vergil Chițac, a transmis următorul mesaj:

„De 145 de ani, valorile liberalismului înnobilează tricolorul și îndeamnă spiritul românesc să își păstreze atât autenticitatea, cât și universalitatea. Partidul Brătienilor a cunoscut în același timp cu România și gloria, și gustul mai puțin plăcut al vremurilor. A fost întotdeauna aici și, din fericire, continuă să o facă.A îți asuma slujirea necondiționată a țării în momentele de cumpănă este un gest nobil care presupune caracter și forță. A comenta de pe margine și a pândi greșeala denotă oportunism și stângăcie. De aceea, apăr cu toată convingerea valorile Partidului Național Liberal”, a transmis Chițac.

Primul președinte al Partidului Național Liberal a fost Ion C. Brătianu, care a fost şi premierul României între anii 1876 și 1888. În 10 mai 1877, în timpul guvernării liberale, cu Ion C. Brătianu prim-ministru, România și-a proclamat independența. În 1879, Reprezentanţa Naţională a promulgat revizuirea Constituţiei în conformitate cele mai avansate reglementări europene în materie. Guvernul PNL a trecut imediat la aplicarea reformelor care au schimbat radical faţa României: construirea a 3.000 km de căi ferate şi şosele, înfiinţarea Băncii Naţionalea României (1880), proclamarea Regatului (1881) şi legea electorală din 1884.

Dezvoltarea României înaintea Primului Război Mondial a fost asigurată de alternanța la putere între liberali și conservatori.

Perioada interbelică a fost una prolifică pentru România și pentru liberali, care au promovat o nouă Constituție, printre cele mai avansate din Europa acelor vremuri, reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislație electorală.

După cel de-al Doilea Război Mondial regimul comunist a dizolvat partidele politice democratice, inclusiv PNL, care și-a încetat activitatea în noiembrie 1947. Mulți dintre fruntașii liberali au murit în închisorile comuniste, plătind cu viața credința în principiile democratice și valorile liberale.

În primele zile ale anului 1990, PNL s-a reînregistrat ca partid politic și a început o nouă etapă din existența sa politică. În 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales președinte al României, devenind primul președinte liberal din istoria țării. În 5 noiembrie 2019, Ludovic Orban a devenit premierul României şi pentru prima dată ȋn istorie, Partidul Naţional Liberal a reuşit să dețină atât postul de președinte cât și pe cel de prim-ministru.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *