141 de ani de la proclamarea Independenței României. Aniversare cu triplă semnificație la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a organizat, luni, un eveniment menit să marcheze Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial din 1945. La evenimentul de luni au ținut discursuri, printre alții, dr. Lavinia Dumitrașcu, din cadrul MINAC; directorul instituției, dr. Sorin-Marcel Colesniuc sau invitatul dr. Dorin Popescu (foto jos, stânga), președintele asociației culturale „Casa Mării Negre”, în fața a zeci de elevi de la mai multe licee și școli generale din Constanța. De asemenea, au mai participat și membri ai Asociației Culturale Tomis, echipați în uniformele purtate de Armata Română în Primul Război Mondial.

dorin popescu

„Copiii sunt încântați. Sunt vrăjiți de picturile din sală și eu am observat asta și între cei care vor susține discursuri. Sunt copii care vor să vină de bunăvoie, încântați să vină la muzeu, să vină, să viziteze. Cei care vor termina anul acesta clasa a 12-a sper să îi prind și ca studenți, să ridicăm nivelul”, a spus Lavinia Dumitrașcu.

Directorul MINAC, Sorin Colesniuc, a punctat istoricul zilei de 9 mai, începând cu premierul Mihail Kogălniceanu care, acum 141 de ani, declara în Parlamentul țării: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare!”

colesniuc minac

Independența astfel proclamată trebuia consfințită și apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti și recunoscută apoi de puterile europene, aspect parafat prin tratatele de pace ulterioare, de la San Stefano și Berlin, fiind astfel eliminată ultima verigă a suzeranității otomane.

Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai este în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. Pe 9 mai 1945, Germania semna capitularea necondiționată.

De asemenea, în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

minac

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *