140 de ani de la Declarația de Independență a României. Memoria eroilor evocată, la Constanța, de Ministerul Apărării

Militarii din Forţele Navale Române au participat, marți, la ceremoniile militare şi religioase organizate în garnizoanele de marină, cu prilejul sărbătoririi „Zilei Independenţei de Stat a României”, „Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial” şi a „Zilei Uniunii Europei”.

9 mai 10

Activităţile evocatoare s-au desfășurat la Monumentul Eroilor Independenţei României din Parcul Casei de Cultură din Constanţa, în Piaţa Republicii din Mangalia, în Cimitirul Eroilor „Sfântul Constantin” din Brăila, la Monumentul Independenţei de Stat din municipiul Tulcea şi la Monumentul Eroilor din Babadag. În municipiul Constanța, evenimentul a început cu serviciul religios, în prezența mai multor personalități, precum președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a prefectului Adrian Nicolaescu sau a viceprimarului Costin Răsăuțeanu.

9 mai 2

Adrian Nicolaescu a citit mesajul premierului Sorin Grindeanu, iar directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța a ținut un discurs înflăcărat în fața militarilor și a celorlalte oficialități. Ulterior, mai multe instituții și asociații militare au depus coroane de flori.

„Evenimentul pe care îl marcăm este necesar pentru a ne aduce recunoștința față de ce au făcut înaintașii noștri, de realizările, de jertfa lor și să ne raportăm la exemplul oferit de ei. Astăzi este o zi diferită în calendarul evenimentelor pe care statul român le marchează. Avem trei evenimente pe 9 mai: 140 de ani de la Declarația de Independență a României, apoi evenimentul de la 9 mai 1945, Ziua Victoriei și Ziua Europei. Aceste trei evenimente de pe continentul european au în centru, de fapt, exact evoluția statului român, a poporului nostru, a istoriei comune. Fiecare eveniment are contribuția sa, una fără alta nu ne-ar putea da nouă progresul, solidaritatea, pacea și trăinicia neamului nostru!”, ne-a precizat Costin Scurtu.

9 mai 3

„În fiecare an, de 9 Mai, sărbătorim proclamarea Independenței de stat a României. Tot astăzi, sărbătorim Ziua Europei și Victoria Națiunilor Unite în al Doilea Război Mondial. Românii au confirmat de-a lungul timpului că fac parte din spațiul european, bine definit. Trebuie să respectăm principiile și valorile de la baza UE: libertatea, democrația, statul de drept și drepturile omului. Sunt mândru că sunt român și că fac parte din marea familie europeană!”, a spus președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

9 mai 4

O delegaţie a Statului Major al Forţelor Navale, condusă de Comandantul Componentei Operaţionale Navale şi locţiitor al şefului S.M.F.N., contraamiralul de flotilă Dr. Constantin Ciorobea, a fost prezentă la ceremonialul organizat de Ministerul Apărării Naţionale pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” din Bucureşti, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial.

9 mai 6

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.