100 de ani de la România Mare, sărbătoriți cu fast la Constanța! Primarul Decebal Făgădău a prezentat noile autobuze ale flotei RATC

Sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 la Constanța a fost cu totul și cu totul specială, fiind una dintre cele mai grandioase ceremonii organizate la malul mării. Programul de 1 Decembrie la Constanța a început încă de la primele ore ale dimineții, la monumentul eroilor căzuți în Primul Război Mondial din Cimitirul Central, unde reprezentanți ai autorităților locale, ai structurilor MAI și MApN, ai serviciilor publice deconcentrate, ai asociațiilor de revoluționari, ai instituțiilor de învățământ și de cultură și ai partidelor politice au depus coroane de flori în cadrul unui ceremonial militar și religios. Apoi, începând cu ora 11,00, peste 5.000 de constănțeni au putut admira ceremonialul militar care avut loc în acest an pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu.

1 decembrie constanta parada militara 2

Parada militară a fost organizată în fața Monumentului Eroilor Independenței din parcul Casei de Cultură a Sindicatelor, la defilare participând 20 plutoane de militari de la toate armele și cu tehnică militară aferentă, incluzând Jandarmeria, Poliția și forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța. Pentru prima dată la un astfel de ceremonial a participat și un pluton al Poliției Locale Constanța. În total, peste 500 de militari și forțe de ordine au defilat în fața publicului. Cu această ocazie, Primăria a oferit participanților 5.000 de stegulețe ale României.

1 decembrie constanta parada militara 5

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat în alocuțiunea sa că veac după veac, deceniu după deceniu, an după an și zi după zi poporul român și-a căutat un destin, a suferit, a muncit și nu a încetat să viseze.

„Acum 100 de ani, Regele Ferdinand, întregitorul de țară, Regina Maria și oamenii de stat de la acea vreme, au împlinit un vis și ne-au adus într-un loc pe care îl numim cu toți, azi, acasă. Acum trăim în libertate și democrație, suntem în marea familie – NATO și suntem membri egali ai Uniunii Europene. Azi avem un confort pe care înaintașii noștri nici nu îl sperau. Azi avem în față un viitor la care ei nici nu visau. Azi ar trebui să începem fiecare cu un gând pios, cu o lacrimă și cu un val de mulțumiri tuturor celor care ne-au făcut să fim ceea ce suntem astăzi“, a spus Decebal Făgădău.

1 decembrie constanta parada militara 8

Parada de 1 Decembrie nu a fost scutită de incidente. Două tinere care participau la paradă în dispozitivul militarilor au avut nevoie de intervenția medicilor, după ce li s-a făcut rău. În ambele cazuri a intervenit salvarea.

Noile autobuze Isuzu, puse în circulație în maxim o lună!

După ceremonialul militar, de la ora 12.00, constănțenii au putut admira o expoziție de tehnică militară și armament, dar și noile autobuze – Isuzu Cityport – care vor circula în Constanța începând de anul viitor. Primarul Constanței a declarat, cu această ocazie, că, după 17 ani, transportul public constănțean capătă o nouă dimensiune.

„Azi (sâmbătă, 1 decembrie, n.r.) avem o prezentare a primelor 20 de autobuze ce constituie punctul de început al viitoarei companii de transport CT BUS. După o licitație internațională, organizată împreună cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, în final au rămas doar doi competitori Isuzu și Mercedes. După trei tipuri de evaluări diferite, a câștigat cel care a oferit toate condițiile impuse prin caietul de sarcini, dar și prețul cel mai mic. Tocmai de aceea câștigător a fost declarat Consorțiul Isuzu Anadolu împreunăm cu RADCOM, o companie românească, care se ocupă de partea de înzestrare din punct de vedere al dotărilor de siguranță. La fel ca în Iași, Brașov sau Sibiu, municipiul Constanța va avea autobuze Isuzu. Le-am personalizat și pot spune că autobuzele constănțene au cel mai înalt standard pe care l-a produs compania Isuzu“, a spus Făgădău.

autobuze isuzu ratc 2

Pe lângă faptul că au motorizare diesel, cu stadiul de protecție Euro 6, noile autobuze oferă acces facil prin sistemul de podea coborâtă, rampe pentru persoane cu dizabilități, sisteme de climatizare și dispersie de odorizant, opt camere de luat vederi (șase la interior și două la exterior), sistem 3D cu camere video pentru numărarea pasagerilor, sistem audio-video pentru informarea pasagerilor (panouri cu led) și sistem de încărcat dispozitive mobile USB Charge 5V – 1A.

autobuze isuzu ratc 1

Primarul Constanței a spus că s-a pus accent pe siguranța și confortul călătorilor. În aceea ce privește siguranța călătorilor, edilul a punctat că prin intermediul camerelor de luat vederi se va putea monitoriza atât comportamentul călătorilor, cât și al șoferului. Primarul a afirmat, de asemenea, că primele autobuze vor fi introduse în circulație cel mai târziu la 1 ianuarie 2019, după finalizarea tuturor procedurilor de înmatriculare a autovehiculelor.

fagadau ratc

„Vor fi introduse pe toate liniile de transport. Până la finalul lunii iunie vor veni toate cele 104 autobuze performante cu dotări de ultimă generație. Acesta este doar începutul modernizării bazei noastre de transport în comun. În parteneriat cu Ministerul Dezvoltării și Administrația Fondului de Mediu am aplicat și pentru achiziția a 68 de autobuze eco, din care 41 vor fi electrice (21 de 12 metri și 20 de 10 metri). Prioritate va fi transportul public. Constănțenii vor vedea pe anumite bulevarde benzi speciale pentru autobuze“, a conchis Făgădău.

La rândul său, directorul RATC Constanța, Bogdan Niță, a declarat că timpul de așteptare în stații și noile trasee fac obiectul unui studiu care se desfășoară în prezent. El a mai spus că pe monitoarele din noile autobuze vor fi afișate traseele autobuzelor și stațiile.

Porții gratuite de fasole cu cârnați!

Tot de 1 Decembrie 2018, Primăria Municipiului Constanța, prin Serviciul Public de Asistență Socială, i-a invitat pe constănțeni la o porție de iahnie de fasole cu cârnați, alături de vin fiert și băuturi răcoritoare. Nu au lipsit nici programele artistice. Picnicurile au fost amenajate în corturile special amenajate în cinci zone din oraș: Parcul Tomis II; Piațeta Badea Cârțan – Clubul Pensionarilor; Zona CET –Clubul Pensionarilor; Parcul de la Gară; Piațeta Far.

1 decembrie constanta

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Ziua Națională, în format extins la Chișinău. „Transmitem un mesaj hotărât către clasa politică de la București să își revină în fire”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *