IPS Teodosie în CONTROL JUDICIAR! ACTE FALSE pentru obținerea pe NEDREPT de fonduri europene și LUARE DE MITĂ!

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost chemat, luni, la sediul DNA pentru luare de mită și acte false în scopul obținerii de fonduri europene

În urmă cu trei săptămâni, un preot i-ar fi dat lui Teodosie 500 de euro mită pentru a primi salariile restante ale unui alt preot decăzut din drepturi. ÎPS Teodosie a fost filmat pe ascuns de preot, cu încuviințarea DNA.

Iată comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17 octombrie 2016, față de inculpatul
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
– luare de mită, 
– folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: 
BECA STEREMALAXA BOGDAN-PETRIȘORNADOLEANU GHEORGHECOJOCARU CIPRIAN-IOAN, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
ȘTEFAN AURELIAN, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 
În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalți inculpați au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
În declarațiile prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.
De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară.
Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plățile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).
În primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro. 
Banii respectivi au fost primiți în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Petrescu Teodosie, trebuie să respecte următoarele obligații: 
– să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, 
– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței, 
– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
– să nu desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,
– să nu se apropie de ceilalți suspecți/inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia. 
Inculpatului Petrescu Teodosie i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală. 
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Teodosie este primul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care intră pentru a doua oară în atenția procurorilor DNA, prima dată, în luna iulie a.c., s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat, în calitate de martor, în dosarul privind redactarea unor lucrări științifice de către deținuți. Teodosie este cel care a coordonat o carte scrisă de George Becali în detenție, cu titlul „Muntele Athos. Patria Ortodoxiei”.

Între timp, Teodosie s-a mai „ales” cu o urmărire penală, alături de preoții Ciprian Cojocaru, Gheorghe Nadoleanu și Aurelian Ștefan, pentru fapte care privesc primirea unor fonduri APIA pentru culturi inexistente în ferma Nazarcea, fermă aflată în folosința Arhiepiscopiei Tomisului încă din anul 2002.

Procurorii DNA, însoțiți de inspectori APIA, au descins la pe 26 august august în ferma Nazarcea, unde „s-a constatat că suprafața de teren cultivată cu viță de vie nu era întreținută”.

„Nu cunosc motivul chemării, dar nu ar trebui să luăm de bun tot ce e „pe surse”, după audiere vom da un comunicat de presă, am auzit și eu asta cu flagrantul, dar ar fi cazul să desumflăm, că nu e nici un flagrant, nu cred…”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, pentru TOMIS NEWS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*